Băncile din Consiliului Patronatelor Bancare din România au aderat la un Cod de Bune Practici Bancare în Relația cu clienții

Băncile semnatare – Banca Comercială Română, Bancpost, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank – și-au propus ca prin lansarea codului să evidențieze măsurile pe care deja le adoptă și pe care le au în vedere și în viitor.

După cum se subliniază și în preambulul documentului lansat astăzi, dinamica dezvoltării economice a ultimilor 15 ani și diversificarea serviciilor financiare într-o piață din ce în ce mai competitivă a avut efecte pozitive și pentru standardul de viață al populației, permițând consumatorilor români să își materializeze planurile de a avea o locuință sau de a cumpăra bunuri de folosință îndelungată.

De-a lungul timpului, instituțiile de credit au dezvoltat și propus soluții debitorilor consumatori aflați în astfel de situații dificile. Unele dintre aceste soluții sunt cunoscute, altele sunt mai puțin cunoscute. Tocmai de aceea, semnatarii Codului de bune practici consideră că este benefic pentru relațiile dintre consumatori și instituții de credit să existe o comunicare proactivă asupra existenței unor astfel de posibile soluții în cazul apariției unor situații dificile.

Fără a stabili sau a-şi propune să identifice măsuri comune de ordin comercial, Codul conţine atât posibile măsuri de sprijinire a clienţilor ce se confruntă cu situaţii generate de dificultăţi financiare, în vederea depăşirii acestora, cât şi principii de prevenire a situaţiilor de neplată a creditelor.

Consultarea publică a Codului va putea fi realizată până la finele lunii ianuarie 2018.

Băncile semnatare își manifestă speranța unui schimb de idei cât mai obiectiv și mai constructiv în perioada consultării publice și sunt încrezătoare că acest cod va fi însușit în perioada următoare de cât mai multe instituții de credit.