Un lansator de rachete Patriot poate fi vazuta in tabara de Instructie si Poligon de Trageri Sol-Aer de la Capu Midia, in timpul exercitiului militar romano-american, PATRIOT SHOCK V, desfasurat in Capu Midia, judetul Constanta, marti, 8 noiembrie 2016. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
Compania americană Raytheon, producătoarea sistemelor de rachete Patriot, a solicitat companiei Aerostar informații despre piesele și componentele care ar putea fi fabricate la Bacău.

Compania apreciază, într-un comunicat, că aceasta este o oportunitate pentru Aerostar de a furniza componente atât pentru sistemele de rachete destinate României, cît și pentru cele aflate în alte țări.

În lume, 14 țări dețin 220 de unități Patriot, ceea ce reprezintă o piață mare și o oportunitate de export, apreciază Tom Laliberty, vicepreședinte Apărare Integrată Antiaeriană ăi antirachetă din divizia Raytheon Sisteme Integrate de Apărare.
Compania americană a semnat în toamna anului trecut un memorandul de înțelegere cu Aerostar. Raytheon apreciază că se află la începutul unui parteneriat pe termen lung și spune că va crea locuri de muncă, în baza colaborării cu industria de apărare locală, și în România și în Statele Unite.

Sistemele Patriot vor intra în dotarea armatei în a doua parte a anului 2019, primul sistem urmând să fie operaţional la jumătatea anului 2020. Armata va achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare, valoarea contractului fiind de 3,9 miliarde de dolari.

Compania Aerostar Bacău a fost invocată și în contextul înființării unui centru de mentenanță pentru avioanele F-16 în România. Compania a produs avionul MIG 21 Lancer și prototipul MIG 21 bis ăi a colaborat, de-a lungul timpului, mai multe companii din industria de apărare, cu ar fi Elbit, din Israel.

Sursa: Mediafax