Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca are în lucru un proiect de construire şi dotare a primului Centru de Transfer Tehnologic din România, cu o valoare de 8 milioane de euro, centrat pe suplimente alimentare, aditivi şi cosmetice.

Rectorul USAMV, Cornel Cătoi, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că suplimentele alimentare produse în viitorul centru vor fi oferite industriilor alimentară şi farmaceutică, iar pe partea de cosmetică vor fi realizate produse cu factori protectori împotriva radiaţiilor UV, care produc cancer şi îmbătrânirea pielii.

„Avem în lucru un proiect pentru construirea şi dotarea unui Centru de Transfer Tehnologic, primul de acest fel din România, centrat pe suplimente alimentare, aditivi şi cosmetice. Vrem să profităm de toate cunoştinţele din universitate începând de la producerea de plante şi vrem să realizăm suplimente alimentare pe care să le oferim industriilor alimentară şi farmaceutică şi să facem prototipuri. Pentru partea de cosmetică, ne-am gândit la o serie de produse cu factori protectori împotriva radiaţiilor UV care produc cancer, îmbătrânirea pielii, iar acestea ar putea preveni apariţia unor boli de piele. Valoarea proiectului se ridică la 8 milioane de euro”, a spus Cătoi.

Acesta a subliniat că proiectul va fi depus pentru finanţare la Agenţia Regională de Dezvoltare de Nord-Vest, iar pe lângă construcţie, va avea inclusă şi dotarea cu aparatură de testare şi evaluare a calităţii produselor şi de condiţionare pentru a intra pe piaţă – încapsulare, ambalare.

„Transferul tehnologic către industrie înseamnă noi modele de a produce ceva, de a investiga ceva, până la un produs alimentar finit, iar firmele vor fi interesate să le vindem produsul sau tehnologia. Este vorba de patente, de noi concepte care, testate pe piaţă, pot fi atractive pentru industrie”, a explicat rectorul USAMV Cluj-Napoca.

sursa: mediafax.ro