Consiliul Județean Suceava a stabilit, miercuri, contractarea unui împrumut de 68 milioane de lei, care va fi folosit pentru extinderea terminalului de pasageri al Aeroportului Ștefan cel Mare și pentru asfaltarea unor drumuri de interes județean, transmite MEDIAFAX.

Consilierii județeni au aprobat miercuri, în unanimitate, contractarea unui împrumut de 67.782.000 de lei, pentru o perioadă de 10 ani, pentru realizarea unor obiective de interes strategic pentru județ, respectiv extinderea terminalului de pasageri al Aeroportului şi asfaltarea unor drumuri judeţene. Din acești bani, 6 milioane de lei vor fi folosiţi pentru extinderea terminalului de pasageri de la Aeroportul Ștefan cel Mare din Suceava, restul sumei urmând să fie folosită pentru asfaltarea unor drumuri județene.

Președintele Consiliul Județean Suceava, Gheorghe Flutur, le-a spus consilierilor că noul terminal pe care autoritățile locale intenționează să îl extindă trebuie să permită procesarea unui număr de 500 de pasageri pe oră în condițiile în care activitatea aeroportuară este în creștere iar previziunile sunt ca anul viitor numărul de pasageri care ajung pe aeroportul din Suceava să ajungă la 500.000, după introducerea unor noi curse aeriene.

Conform președintelui Consiliul Județean Suceava, de la începutul anului și până la această dată aproape 200.000 de pasageri au fost procesați în Aeroportul din Suceava, fiind amenajat un terminal modular, din containere însă aceasta este o soluție temporară. În ultima perioadă aeroportul din Suceava a beneficiat de modernizarea pistei și există deja discuții cu companii aeriere interesate să deschidă noi curse, însă se impune și extinderea terminalului pentru a face faţă traficului mare de pasageri.

„Pentru realizarea acestui obiectiv, Aeroportul Ștefan cel Mare nu dispune de venituri proprii, motiv pentru care se propune utilizarea sumei de şase milioane de lei din acest credit pentru extinderea terminalului de pasageri, urmând ca după finalizarea investiţiei, operatorul să plătească o redevenţă care să asigure Consiliului Judeţean recuperarea investiţiei, conform legislaţiei”, spune Gheorghe Flutur.

Conform președintelui Consiliului Județean Suceava, autoritățile se află în discuții pentru lansarea a noii destinații de zbor, fiind așteptate răspunsuri de la compania Tarom pentru introducerea unor curse noi spre Barcelona, Bruxelles și Tel Aviv.

De asemenea, sunt discuţii şi cu Wizz Air pentru introducerea unor curse Suceava – Memmingen și Suceava-Rzeszow-Munchen sau Londra.