Peste 100 de specialisti din cadrul Orange, Tremend si Actility s-au reunit in acest weekend, timp de 24 de ore, intr-un hackathon dedicat proiectelor de smart city, CityHack 2017. In cadrul competitiei, participanti din Romania si Franta  au dezvoltat si prezentat solutii care pot schimba  modul in care traim, lucram si ne petrecem timpul liber in orasele viitorului.

”Ideea de a organiza CityHack impreuna cu partenerii nostri de la Orange si de la Actility a pornit de la ADN-ul tehnic si cultura similara din cele trei companii. Acest lucru a fost vizibil in numarul mare de participanti, in sinergia dintre echipe si in complexitatea proiectelor. Luam in calcul punerea in practica a unor solutii dezvoltate in cadrul CityHack.” Marius Hanganu, Managing Partner Tremend

Castigatorii competitiei au propus o solutie de reciclare selectiva care utilizeaza tehnologiile LoRaWan si permite recunoastea automata si sortarea tipului de deseu – sticla, plastic sau hartie. Pentru a stimula utilizarea de catre  cetateni  a unor astfel de solutii, echipa a propus si un modul de “gamification”, bazat pe puncte si reduceri.

Echipa de pe locul doi a venit cu ideea de partajare a locurilor de parcare, pentru intervalul in care proprietarii nu le utilizeaza.

Echipa de pe locul trei a folosit tehnologii IoT, Machine Learning si un sistem de detectie faciala in dezvoltarea unei solutii de monitorizare a nivelului de aglomerare, pentru a evita situatii periculoase ce pot aparea in spatii publice precum statii de metrou, evenimente artistice sau centre comerciale.

In cadrul competitiei au mai fost prezentate solutii de Smart Parking, de fluidizare trafic in intersectii pentru masinile de urgenta, detectie gropi si obstacole pe sosele, sisteme antifurt pentru biciclete care permit localizarea sau blocarea acestora in orice moment, precum si solutii prin care cetatenii pot urmari pozitia mijloacelor de transport in comun si ora la care acestea vor ajunge in statie.

Solutiile au fost evaluate dupa criterii precum impactul proiectului, nivelul de originalitate dar si calitatea tehnica. Noile tehnologii introduse, precum IoT, Machine Learning, Inteligenta Artificiala, Big Data sau solutii de detectie a fetelor, au crescut gradul de complexitate al proiectelor livrate.

CityHack 2017 este o experienta accelerata de invatare aplicata, dar si o modalitate de a lucra cu tehnologii dedicate IoT, precum LoRaWAN, care faciliteaza comunicarea senzorilor cu mediul de stocare a datelor in cloud, acest tip de retea fiind optimizat pentru a folosi resurse minime de energie si pentru a deservi o conexiune mai buna pe distante mari.

“Un eveniment extraordinar, in care expertiza tehnica de cel mai inalt nivel a intalnit tehnologia de ultima generatie intr-un mediu experimental, fara niciun fel de constrangeri. Rezultatul? Remarcabil prin creativitatea si utilitatea solutiilor imaginate, complexitate tehnica  si gradul de rafinare al lor in timpul scurt avut la dispozitie.” a  mentionat Bogdan Rotunjanu, IT Director Orange Romania