În baza Directivei NIS, CERT.RO este autoritatea în domeniul securității cibernetice și are  rol de punct unic de colaborare la nivel european.  “Sunt două hotărâri de guvern pornite pe circuitul de avizare, reprezentând legislație secundară în baza Directivei NIS. Procesul este foarte laborios, pentru că vorbim de 20 de instituții care vor colabora în acest domeniu sectorial și vor dezvolta capacitățile de securitate cibernetică”, a precizat Cătălin Aramă, director general CERT–RO, în cadrul Summitului IT&C organizat de Newsweek România.

Raportarea un incident de securitate este o obligație în baza noii legislații, iar aceasta vine cu o serie de avantaje pentru companii. Atribuțiile CERT.RO merg până la nivelul cetățenilor. “Am lansat un număr unic pentru raportarea incidentelor cibernetice, apelabil din toate rețelele. În primele 5 zile, am avut 200 de apeluri la acest număr, peste 100 de incidente, 87 au fost incidente unice, printre care un spital, care a suferit un atac de tip ransomware”, a continuat Cătălin Aramă.

Adrian Boiarciuc, director al Direcției Tehnologiei Informației al Romgaz a precizat cu ocazia evenimentului ca această companie este  o infrastructură critică, datorită rețelei pe care o operează, dar și cel mai mare producător de gaze din România. “Avem campanii de educare a personalului și implementăm tehnologii care previn aceste incidente”, a precizat directorul Romgaz.

Publicația GoodNews  a fost partener media al evenimentului, iar agenția de PR&Events Concord Communication a fost Partener organizațional.