Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va avea, în 2018, un buget („credite bugetare”) de 4,56 miliarde de lei, cu 25,54% mai mult decât alocarea din 2017, arată datele proiectului Legii bugetului de stat pe anul viitor postat pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Ca ordonator principal, MFP va mai putea atrage sume suplimentare („credite de angajament”) la acest buget, în valoare totală de până la 4,7 miliarde de lei.
Potrivit proiectului, plitica de administrare fiscală – una dintre principalele atribuții ale MFP – are ca obiective pentru anul 2018:

– Creșterea conformării voluntare
– Stimularea conformării voluntare la declarare și la plată
– Revizuirea procedurilor de administrare fiscală
– Reducerea evaziunii fiscale
– Definirea guvernantei implementării modelului european de management al riscurilor de neconformare
– Revizuirea procedurilor antifrauda, în conformitate cu modelul european de management al riscurilor
– Combaterea fraudelor vamale
– Îmbunătățirea cadrului metodologic și procedural necesar diminuării subdeclararii impozitelor, taxelor și contribuțiilor
– Îmbunătățirea relației cu contribuabilii
– Creșterea calității serviciilor destinate contribuabililor
– Creșterea transparenței și a rolului de prevenție
– Reducerea costurilor de conformare ale contribuabililor
– Creșterea eficienței colectării
– Reducerea arieratelor fiscale
– Maximizarea implicării ANAF în stabilirea cadrului legal în vederea eficientizării activității de administrare
– Îmbunătățirea modalității de prognozare și raportare a veniturilor fiscale
– Modernizarea ANAF
– Îmbunătățirea guvernanței ANAF și întărirea cooperării internaționale
– Implementarea cu succes a Proiectului de modernizare a administrației fiscale RAMP.

Proiectele MFP cofinanțate din fonduri europene nerambursabile sunt următoarele:
Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020

− „Dezvoltarea capacității de administrare a datoriei publice guvernamentale prin utilizarea instrumentelor financiare derivate”. Bugetul proiectului este de 3,63 milioane de lei (cu TVA), iar durata de implementare a proiectului este de 18 de luni
− „Întărirea capacității administrative a Ministerului Finanțelor Publice în implementarea măsurilor de sprijin de natura ajutorului de stat”. Bugetul proiectului este de 6,1 milioane de lei (cu TVA), iar durata de implementare a proiectului este de 24 de luni.
Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020
− „Formare continuă a personalului Autorității de Certificare și Plată în vederea gestionarii eficiente a Fondurilor Europene Structurale și de Investiții (FESI)”, în valoare de 1,1 milioane de euro
− „Sprijinirea Autorității de Certificare și Plată în vederea gestionarii eficiente a Fondurilor Europene Structurale și de Investitii”, în valoare de 7,4 milioane de euro
− „Sprijin pentru finanțarea parțială a cheltuielilor de personal efectuate, în perioada aprilie 2015 – decembrie 2017 de Ministerul Finanțelor Publice, pentru personalul Direcției Generale Autoritatea de Certificare și Plată și cel al Direcției Generale de Inspecție Economico-Financiară Serviciul de Inspecție Fonduri Europene implicat în sistemul de coordonare, gestionare și control al FESI”, în valoare de 6,99 milioane de lei.
Per ansamblu, 22 de ministere vor primi bani în plus în 2018, în timp ce la alte cinci fondurile vor scădea, se arată în sinteza proiectului de buget.