România găzduiește mâine, 28 septembrie, la București cea de-a patra reuniune a grupului țărilor la nivel înalt pe tema interconectării rețelelor de gaze în Centrul și Sud-Estul Europei (CESEC). La această întâlnire și-au anunțat deja participarea nouă miniștri ai Energiei din Uniunea Europeană, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene care gestionează sectorul energetic la nivelul Europei, a declarat Ministrul Energiei, Toma Petcu, la un eveniment aniversar organizat la Ploiești.

La eveniment se va discuta despre proiectul BRUA unul decisiv în această ecuație europeană a securității energetice, fiind un nou coridor de transport care poate să valorifice volume de gaze naturale din surse noi. BRUA poate permite în viitor interconectarea conductelor care ar putea fi alimentate cu gaze din Marea Caspică, gaze lichefiate de la țărmul Mării Negre (Proiectul AGRI) și gazele din Marea Neagră.

Dincolo de conectările cu alte state pentru aprovizionarea cu gaze naturale, reuniunea CESEC își propune extinderea obiectivelor de acțiune ale grupului la nivel înalt și pe partea de energie electrică. ”Dacă această inițiativă a grupului va fi semnată de către toate țările prezente – reuniunea de la București își va pune o amprentă serioasă pe măsurile viitoare pe care Europa, sau, cel puțin, țările din această parte a Europei, trebuie să le adopte în privința securității în aprovizionarea cu energie și gaze. Această inițiativă a grupului este una firească: cheia securității energetic stă în interconectarea statelor, atât pe partea de gaze, cât și pe partea de electricitate”, a mai declarat Toma Petcu.