Banca Națională a României a anunțat, joi, că se opune intenției OTP Bank România SA de a achiziționa o participaţie calificată directă (în proporție de 99,28%), respectiv intenției OTP Bank Nyrt. de a achiziționa o participație calificată indirectă (în proporție de 99,28%), din Banca Românească.

„Banca Națională a României informează că în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea 227/2007, al Regulamentului BNR nr 6/2008 privind începerea activității și modificările în situația instituțiilor de credit, persoane juridice române și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state terțe, precum și al Regulamentului BNR nr 11/2007 privind autorizarea instituțiilor de credit, persoane juridice române, și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state terțe, se opune intenției OTP Bank România SA de a achiziționa o participaţie calificată directă (în proporție de 99,28%), respectiv intenției OTP Bank Nyrt. de a achiziționa o participație calificată indirectă (în proporție de 99,28%), din capitalul social și drepturile de vot ale Băncii Românești SA Membră a Grupului National Bank of Greece”, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

„Reiterăm faptul că, potrivit dispoziţiilor art. 52 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, informațiile obținute în cursul exercitării atribuțiilor băncii centrale în domeniul autorizării, reglementării și supravegherii prudențiale a instituțiilor de credit sunt considerate secret profesional și implică respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității, putând fi dezvăluite numai în condițiile expres prevăzute de lege”, menționează BNR.

La data de 18 decembrie 2017, Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care OTP Bank România urma să cumpere Banca Românească SA şi unele active deţinute de aceasta pe piaţa locală.

Banca Românească este membră a Grupului National Bank of Greece. Activele româneşti ce fac obiectul tranzacţiei sunt aferente sucursalei din Londra, respectiv ale filialei din Malta aparţinând National Bank of Greece SA.

Autoritatea de concurenţă a evaluat operaţiunea din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurenţiale. „Analiza arată că achiziţia nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei pe piaţa naţională sau pe o parte a acesteia”, menționa, într-un comunicat, Consiliul Concurenței.

Pentru a demara procesul de integrare, OTP mai avea nevoie şi de avizul BNR.

În luna iulie 2017, OTP Bank România a semnat un acord cu National Bank of Greece pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni (99,28%) al Băncii Româneşti. Finalizarea tranzacţiei era estimată în vara trecută de grupul OTP pentru începutul anului 2018.

La finalul anului 2016, OTP Bank avea o cotă de piaţă de 2,09%, ocupând locul 11 în topul după active, în timp ce Banca Românească ocupa poziţia 14, cu o cotă de piaţă de 1,62%. După achiziţia Băncii Româneşti, OTP ar avea o cotă de piaţă de circa 4%, intrând în top 10 cele mai puternice bănci locale, posibil pe locul opt.

OTP Bank a mai trecut prin două achiziţii în România, în 2014, când a preluat subsidiara locală a portughezilor de la Millennium, dar şi în 2000, la intrarea pe piaţa locală, când a preluat Robank.

Grupul maghiar nu exclude alte achiziţii pe plan local, însă numai după integrarea Băncii Româneşti, având ca obiectiv o cotă de piaţă de 7-8% pe termen mediu în România.

Sursa:Mediafax