Fundaţia Orange a sprijinit lansarea aplicației pentru telefonul mobil Tandem Acces, care va veni în ajutorul persoanelor nevăzătoare pentru a se deplasa mai ușor cu metroul

Aplicația folosește dispozitivele Bluetooth instalate în stații pentru a transmite semnale sonore, telefonul ghidând, apoi, prin semnale vocale, informează Mediafax

Proiectul constă într-o aplicație de telefon mobil disponibilă pentru platformele iOS și Android. Proiectul are o rețea de 1.000 de disponizitive Bluetooth, numite Beaconi, care sunt instalați în interiorul celor 53 de stații de metrou, în punctele de interes precum scări, turnicheți de acces sau intersecții, a anunțat Florin Georgescu, președintele Asociației Tandem. Aplicația este concepută de Georgescu, el însuși nevăzător.

O soluţie de tip SMART CITY lansată la Bucureşti pentru cele aproape 6.000 de persoane cu deficiențe de vedere, care trăiesc în capitală

“Prin implentarea proiectului, Bucureștiul devine prima capitală europeană care deține un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe tehnologia Bluetooth”, a precizat Georgescu.

După descărcarea gratuită a aplicației, trebuie activate Bluetooth-ul și conexiunea la internet. Când se apropie de unul dintre Beaconi, acesta emite un semnal sonor, pentru a localiza persoana nevăzătoare. Pe telefonul mobil apare un mesaj care va transmite unde se află persoana nevăzătoare, în ce direcție trebuie să se îndrepte pentru a ajunge pe peronul dorit sau pentru a ieși din stație și o avertizează cu privire la prezența scărilor și numărul de trepte, poziționarea turnicheților etc.

Aplicația Tandem Acces este finanțată de Fundația Orange, organizaţie non-profit, și implementată de Asociația Tandem în parteneriat cu Metrorex. Valoarea proiectului este de 262.000 de lei, din care finanţarea Fundaţiei Orange se ridică la suma de 222.000 de lei, în cadrul programului „Lumea prin Culoare şi Sunet”, care oferă fonduri pentru proiecte care vizează integrarea persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz.

Asociația Tandem este o organizație neguvernamentală a cărei activitate are ca scop principal incluziunea socială a persoanelor cu deficiențe de vedere.