La finalul primelor doua luni, indicele BET a afisat un avans de 9,01%, fiind la valoarea maxima a acestui an. Este de apreciat faptul ca aceasta crestere nu a venit intr-un context favorbabil. In tot acest timp, indicele Dow Jones a urcat cu 1,25%, a trecut printr-o perioada de volatilitate extrema si a stabilit un nou record istoric: o scadere de peste 1000 de puncte intr-o singura zi. Apoi, prima zi din martie a dus indicele Dow Jones in teritoriul negativ la nivelul anului 2018. Piata germana a fost si mai afectata de volatilitatea din SUA si are la finalul zilei de 1 martie o scadere de 7,26% fata de inceputul anului 2018.
Remarcabila stabilitatea preturilor de la BVB. Dintr-un motiv sau altul, noi am trecut de primele doua luni ale lui 2018 neafectati de miscarea descendenta din pietele internationale. Fie ca vorbim de efectul de baza – faptul ca noi am avut in a doua parte a anului 2017 o subperformanta -, fie ca este vorba despre o decuplare cauzata de un interes slab al strainilor pentru piata locala, fie ca dividendele estimate a fi platite de companii reduc o posibila agresivitate la vanzare, stam nesperat de bine raportat la contextul international. In genere, eram obisnuiti sa exageram scaderile pietelor internationale.

De ce am rezistat?

Cred ca bursa tinde sa se afle intr-o relatie de echilibru dictata de situatia fundamentala a companiilor si de asteptarile investitorilor. Daca din diverse motive avem o stare generala de acalmie, de aversiune la risc sau chiar exagerari emotionale, in conditiile in care situatia fundamentala a companiilor nu s-a schimbat si nici nu exista asteptari bine fundamentate de a se schimba, atunci sunt sanse maxime pentru ca piata sa revina intr-o zona de echilibru. Cam asta s-a si intamplat in primele doua luni din acest an. Fara sa se intample nimic, inainte de afisarea rezultatelor financiare, piata a intrat brusc pe un trend ascendent, trend pe care a reusit sa si-l pastreze chiar si pe fondul scaderilor de pe pietele straine.

Recalibrarea se face in ambele directii

Daca in paragraful anterior ma refeream la cresterea pietei locale dupa o perioada de scaderi nu foarte bine justificate, as vrea sa punctez faptul ca piata se echilibreaza si invers. De exemplu, titlurile Sphera Franchise Group, dupa ce au avut un parcurs foarte bun (fara o justificare fundamentala), rezultatele financiare raportate de companie au dat startul recalibararii. Astfel, pretul actiunilor SFG a intrat pe un trend descendent. In acest caz, dezechilibru era dat de un pret de tranzactionare mare raportat la active, respectiv profit. Asteptarile optimiste au fost apoi invalidate de rezultatele financiare si astfel titlurile SFG au inceput sa mearga spre o zona de echilibru.

Dezechlibrele duc la alte dezechilibre

Dezechlibrele duc la alte dezechilibre: fie ca vorbim de o exagerare intr-o anumita directie, fie ca vorbim de o revenire care determina trecerea in cealalta parte de dezechilibru, nu cred ca putem spera la o echilibrare perfecta (nici nu am sti unde este, noi putand doar sa sesizam exagerarile intr-o parte sau alta). Pe de alta parte, tocmai aceste dezechilibre cred ca sunt farmecul pietei de capital. Lipsa completa a volatilitatii nu cred ca este de dorit. In concluzie, dupa un inceput bun de an, daca piata americana continua sa fie volatila, ar trebui sa fim pregatiti pentru oportunitatile create de viitoarele dezechilibre.

Autor: Simion Tihon, analist Prime Transaction