Banca Națională a României (BNR) ar putea majora din nou dobânda-cheie, în ședința de miercuri, 7 februarie, de la 2% la 2,25% pe an, „ca o compensație adecvată pentru creșterea inflației”, au apreciat luni analiștii UniCredit Bank.

„Având în vedere ratele dobânzilor din România și faptul că BNR trebuie să ofere o compensație adecvată pentru creșterea inflației și ținând seama că riscurile inflaționiste sunt în creștere, credem că majorarea cu 0,25 pp a ratei-cheie în 2018 ar fi necesară pentru a stabiliza inflația în intervalul țintă pentru următorii doi ani”, se arată într-un buletin emis de Departamentul de Analiză al UniCredit. Specialiștii se așteaptă ca dobânda-cheie să urce la 3% până în toamna acestui an.

În ședința din 8 ianuarie, BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară (dobânda-cheie) cu 0,25 puncte procentuale, de la 1,75% la 2%. Facilitățile din jurul dobânzii-cheie au fost ajustate în consecință, respectiv rata facilității de depozit a fost majorată la 1% de la 0,75% și rata facilității de creditare la 3% de la 2,75%. Iar rezervele minime obligatorii au fost menținute la 8%.

În opinia analiștilor UniCredit, „BNR a fost forțată să acționeze, având în vedere că inflația anuală a crescut deja la 3,2% în noiembrie, cu 0,5 puncte procentuale peste prognoza pentru sfârșitul anului 2017”.

Sursa: Mediafax