Analistii estimeaza randamente ale dividendelor peste cele de anul trecut. Dividendele distribuite de companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti vor ramane la un nivel ridicat de randament fiind peste cele din urma cu un an, estimeaza analistii Prime Transaction.
Contribuie la acest lucru schimbarea de atitudine a Statului, care a fost extrem de preocupat in acest an de incasarea de bani de la companiile din subordine, situatie care este de asteptat sa continue si in 2018.
Topul este condus de un emitent care nu a distribuit dividende anul trecut, Alumil, cu un randament potential de aproape 13%, urmat la mica distanta de Transgaz. In total sunt 7 emitenti de la care se asteapta la randamente mai mari de 10%, mult peste estimarile de la finalul lui 2016. Patru dintre acestia sunt in componenta BET, iar trei sunt companii energetice care au ca actionar majoritar Statul.
Printre companiile mai mici exista cateva care nu au mai acordat dividende in ultimii ani
si ar putea reveni chiar cu niste randamente mari, dar si doi dintre emitentii listati in acest an la BVB, Aages si Transilvania Broker.
Randamentul mediu brut al primilor 20 de emitenti din top este de 8,9%, comparativ cu 7,9% in estimarile de anul trecut, prin urmare putem spune ca avem niste asteptari mai mari decat in urma cu un an.
Primii 10 emitenti mari au o medie arandamentelor estimate de 8,36%, comparativ cu
6,94% in urma cu un an, iar primii 10 emitenti mici au o medie de 9,03%, in crestere
de la 7,48%.
Dupa ce anul trecut ananalistii Prime Transaction au lansat ipoteza dividendelor de 100% din profit la companiile de stat (in cele din urma a fost vorba de 90%), pentru 2018 acestia vad o alta posibila schimbare importanta: adoptarea de catre unele dintre SIF-uri a modelului Fondului Proprietatea, caracterizat de rascumparari de actiuni si distributii de numerar din diminuarea capitalului
social.