Scăderea dolarului pe piețele valutare internaționale a antrenat creșteri de prețuri ale mărfurilor, mai ales ale țițeiului, gazelor naturale și metalelor prețioase, spune Ole Hansen, directorul strategiei pentru mărfuri la Saxo Bank.

Săptămâna trecută, indicele Bloomberg pentru dolar spot, ce urmărește performanța dolarului față de zece valute de top, inclusiv yuanul chinezesc, a atins un nou minim pe 3 ani.

Țițeiul a reușit să recupereze jumătate din ce a pierdut în timpul vânzărilor la scară mare din 2014 și 2016, în timp ce prețul aurului a depășit pragul de 1.350 dolari uncia, unde a fost respins de trei ori din 2014 încoace.

Gazele naturale au crescut mai mult și au depășit intervalul de tranzacționare în care se aflau de peste un an.

Creșterile de prețuri au fost determinate de mai mulți factori, dintre care cel mai important rămâne dolarul. Dar trebuie menționați câțiva alți factori determinanți, spune Hansen. Este vorba de creșterea dobânzilor din SUA, cinci la număr până acum în acest ciclu economic, inflația, randamentele reale limitate, precum și indicatorii de risc geopolitic, care au crescut de când Trump este președinte.

În perioada următoare, analistul vede o posibilă încetinire economică în SUA, o stabilizare a prețului aurului și o creștere a prețului metalului galben pe termen lung, spre 1.484$/uncie, dar și o frânare a prețului petrolului, generată de scăderea sezonieră a cererii la rafinării, creșterea stocurilor de benzină datorită cererii mai mici pe parcursului lunilor de iarnă și creșterea continuă a producției.

Sursa: Mediafax