Alro Slatina (simbol ALR), cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală (excluzând Rusia şi Peninsula Scandinavă), aniversează luni 20 de ani de la listarea pe Bursă, consemnând un profit cumulat de 780 de milioane de dolari și o cifră de afaceri totală de 10 miliarde de dolari.

„Cumulat, în cei 20 de ani de listare la Bursa de Valori București, Alro a înregistrat o cifră de afaceri de 10 miliarde de dolari, un profit net de 780 de milioane de dolari și investiții totale de peste 680 de milioane de dolari, din care 570 de milioane de dolari de la intrarea în proprietate privată, respectiv din 2002”, au menționat reprezentanții companiei, la o conferință aniversară desfășurată luni la BVB.

Producția totală de aluminiu electrolitic a fost de patru milioane de tone, iar cea de aluminiu turnat – de peste 4,5 milioane de tone.

„Alro s-a transformat dintr-un simplu producător de aluminiu primar, într-o companie integrată pe verticală, care deține propria mină de bauxită, în Sierra Leone, propria rafinărie de alumină (Alum Tulcea) și propria divizie de procesare a aluminiului. Investițiile masive realizate de companie au făcut ca Alro să crească producția de aluminiu electrolitic de la 163.000 de tone în 1997 la 207.000 de tone în 2016”, au mai arătat reprezentanții Alro.

Compania a crescut livrările de aluminiu cu grad ridicat de valoare adăugată mare, atât pe segmentul de aluminiu primar, cât și pe cel de aluminiu procesat. Astfel, producția de lingouri (respectiv produse ieftine) a scăzut de la 105.000 de tone, la 8.000 de tone, adică de 12 ori. În schimb, producția de sârmă din aluminiu a crescut circa trei ori, iar cea de șleburi – de peste șase ori. În segmentul de procesate, producția de aluminiu extrudat s-a majorat de 5,5 ori, iar cea de produse laminate plate, de peste patru ori, în perioada amintită.

„În acești 20 de ani, Alro s-a transformat dintr-un producător de aluminiu primar într-o companie integrată pe verticală, furnizoare de aluminiu de înaltă calitate pentru industria aeronautică”, a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al Alro SA.

„Am trecut prin crize economice care au dus la închiderea unor competitori de-ai noștri din Europa, am reușit, prin investiții masive, prin programe de cercetare interne și datorită angajaților noștri, să ne creștem eficiența, să extindem portofoliul de produse, să intrăm pe piețe exclusiviste. Această strategie va continua și pe termen lung, continuând să ne concentrăm pe diversificarea portofoliului, pe creșterea eficienței și pe reducerea amprentei de mediu”, a mai spus Gheorghe Dobra.

Pe lângă investițiile în echipamente, Alro s-a concentrat și pe reducerea consumurilor specifice. Astfel, consumul de electricitate a scăzut cu 1.000 kWh pe tona de aluminiu electrolitic. În divizia de aluminiu primar consumul specific de gaze naturale s-a redus de 2,5 ori, iar în divizia de aluminiu prelucrat, de peste 10 ori. Consumul de apă industrială a scăzut de peste cinci ori la aluminiu primar. În plus, consumul de electricitate s-a redus de peste patru ori, la aluminiul prelucrat. Începând cu 2013, Alro a pus în funcțiune ECO Turnatoria, pentru procesarea deșeurilor din aluminiu, cu un consum specific de electricitate cu 95% mai mic decât în cazul aluminului electrolitic.

„Alro are, în continuare, o strategie de dezvoltare, pe termen lung, care prevede investiții totale, în perioada 2017-2021, de peste 190 de milioane de dolari, din care peste 100 de milioane de dolari pentru proiectele de creștere a eficienței energetice”, au mai arătat reprezentanții companiei.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală (exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavă), având o capacitate de producţie instalată de 265.000 de tone pe an. Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Germania, Italia, Polonia, Franța şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9100 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.

Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt: Alro – producător de aluminiu, Alum Tulcea – producător de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. – producător de bauxită, Vimetco Extrusion – procesator de produse extrudate, Conef, Global Aluminium Ltd. Și Bauxite Marketing Ltd. Având această structură, Grupul şi-a creat un lanţ integrat de producţie, asigurând materia primă pentru Alro.

Sursa: Mediafax