Primarii Alianţei au avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Comisiei Europene la Timișoara, cu scopul pregătirii unor proiecte folosind fonduri europene. Alianţa încearcă să îmbunătăţească mobilitatea și accesibilitatea între orașe, să susţină dezvoltarea economică și socială și să crească performanţa administraţiei locale și regionale. Un tren de mare viteză pare a fi primul mare proiect al alianţei.

Reprezentanţii Comisiei Europene și-au arătat aprecierea faţă de Alianţa Vestului, pe care o privesc ca pe un model de asociere regională. S-a discutat, la această primă întâlnire, o pregătire a unor proiecte regionale care să vizeze cele patru orașe și care să fie finanţate din fonduri europene.

Obiectivele primarilor sunt multiple, iar pe lângă cele amintite anterior, se vorbește de construirea a două spitale regionale (în Cluj și Timișoara) din fonduri europene. Conform presei prezente la eveniment liderii orașelor Arad, Cluj, Timișoara și Oradea au prezentat reprezentanților Comisiei proiectele regionale, respectiv naționale de interes strategic. La rândul lor, Reprezentanții Comisiei Europene au furnizat o serie de informații privind posibilitățile de obținere de fonduri direct de la Bruxelles, pentru exercițiul 2021-2027. Încă o dată, inițiativa Alianței Vestului a fost  apreciată de experții de la Bruxelles și considerată model de bună practică, de multiplicat in Uniunea Europeană.

Citeste mai mult pe UrbanizeHub