Alexandru Dobrev-BNR: “Cerințele de raportare și de certificare pentru personalul angajat al instituțiilor financiare vor deveni foarte stricte începând cu 1 ianuarie 2018”

”MIFID II este integral aplicabil instituțiilor de credit dar și tuturor actorilor pieței de capital. Nu este nevoie de o lege, intră în directă implementare. Cerințele devin mai stricte, mai detaliate iar BNR trebuie să-și utilizeze competențele în vederea prevenirii abuzurilor de piață și a practicilor dăunătoare clienților pieției” este de părere Alexandru Dobrev, Expert Oversight BNR.

”Este nevoie de actori de piață reglementați, supravegheați, care să ofere informații reale, să sfătuiască cât mai independent posibil și să ofere servicii de calitate. Suntem perfect de acord cu prevederile MIFID II care scot în afara legii practicile dăunătoare”, a mai declarat acesta în cadrul evenimentului ”Piața Financiară de Investiții în 2018”, fiind de părere că cea mai mare problemă la nivelul pieței este dată, de fapt de MiFIR –cerințele de raportare și de certificare pentru personalul angajat al instituțiilor financiare, care vor deveni foarte stricte începând cu 1 ianuarie 2018.

”Lucrăm cu ASF la regulamente de transpunere și poate, împreună cu Ministerul Justitiei și MAE, să putem obține un moment de amânare pentru certificări, pentru că piața are nevoie de mai multe lămuriri, mai mult timp să se alinieze regulamentului.”

Reprezentatntul Băncii Naționale a Românei a mai adăugat: ”Fiecare raportare a unei tranzacții are 64 de câmpuri, este extrem de detaliată și cu singuranță sunt o mulțime de probleme tehnice și de înțelegere cu privire la acestea, iar sacțiunile sunt imense. Acestea se aplică inclusiv în funcție de cifra de afaceri, pe lângă sancțiunea de 22 milioane de lei. ”

Evenimentul a fost organizat de compania de publicitate si relatii publice – Concord Communication, în parteneriat cu PwC România, Organizația Profesioniștilor din Piața de Capital și societatea de avocatură Duțescu și Asociații.