CJ Brașov va aloca 155 milioane de lei pentru Aeroportul  International Brașov – Ghimbav.

 

Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov a precizat: „Studiul de fundamentare prezentat public la sfârșitul anului trecut analizează patru scenarii teoretice pentru finalizarea investiției și asigurarea funcționalității Aeroportului. În mod firesc, ne-am dori în primul rând să-l realizăm și să îl operaționalizăm în parteneriat cu alte administrații publice locale, precum Municipiul Brașov, Orașul Ghimbav, județele Covasna și Harghita, și alții. Un asemenea scenariu ar permite să distribuim atât efortul investițional, cât și riscurile, cu alte autorități publice ale administrației locale.„

Există însă, în acest scenariu, un factor de risc

Există însă, în acest scenariu, un factor de risc în ceea ce privește termenul de realizare a investiției, termen ce ar putea fi decalat pe o perioadă lungă, de avizarea de către instituțiile românești și europene abilitate în ceea ce privește acordarea măsurii de ajutor de stat de către UAT-urile asociate în acest scenariu.

Procedura de notificare a acordării măsurii de ajutor de stat presupune efectuarea cumulativă a următoarelor demersuri:

a) inițial, procedura de avizare în fața Consiliului Concurenței, care se finalizează cu emiterea unui aviz privind conformitatea, corectitudinea și îndeplinirea obligațiilor prevăzute în legislația europeană în domeniul ajutorului de stat;
b) ulterior, procedura de notificare în fața Comisiei Europene, care se finalizează prin adoptarea unei decizii referitoare la existența ajutorului de stat/compatibilitatea măsurii de ajutor de stat cu piața internă.

Toate aceste proceduri legale obligatorii pot decala finalizarea proiectului pe un termen greu de precizat la acest moment.

Conducerea CJ Brasov a precizat ca acest scenariu va permite realizarea aeroportului până la finele anului 2020. În paralel, indiferent de scenariul de dezvoltare aprobat, vor fi demarate procedurile de notificare a acordării măsurii de ajutor de stat, astfel încât, în urma unui aviz favorabil al Comisiei Europene, să poate fi angrenate și celelalte administrații locale, inclusiv Municipiul Brașov în susținerea activității Aeroportului.