Good News a discutat cu Camelia Potec, campioană olimpică la înot, despre ceea ce se întâmplă bun în sportul care i-a adus succes și care sunt proiectele pentru viitor.

Good News: Care este situația în acest moment în natația românească?

Camelia Potec: În primul rând vreau să îmi exprim recunoștința pentru părinții mei care m-au îndrumat către sport și apoi pentru toți cei care m-au ajutat să ajung pe cea mai înaltă treaptă a podiumului olimpic la înot. A fost un drum lung si anevoios dar cu multe satisfactii. Reprezint în continuare sportul în România și mă dedic în totalitate pentru a crește, ajuta sau sprijini campionii de ieri, azi și pe cei de mâine.

Lucrurile merg în general bine în natația românească pentru că reușim încă să caștigăm medalii la aproape toate concursurile internaționale de cadeți, juniori și seniori atât la înot cât și la sărituri în apă. Avem medalii la Jocurile Balcanice, la Festivalul Olimpic al Tineretului European, la Jocurile Olimpice de Tineret, la Campionate europene de juniori și seniori (înot și sărituri în apă), la Campionate Mondiale de juniori la sărituri în apă și avem sperante chiar și la o medalie olimpică la Tokio.  Avem sportivi talentați și muncitori, avem antrenori ambițioși și încă mai avem oameni dedicați sportului de masă și de performanță.

De 5 ani organizam la București   Campionatele Internaționale ale României, competiție care este acreditată de FINA (Federația Internaționala de Natație pentru Amatori), competiție unde sportivii își pot înregistra baremurile de participare pt CE, Mondiale sau JO. Aceasta competiție acreditată a venit după 34 de ani de pauză.

Good News: Ce ne poți spune despre proiecte de viitor:

Camelia Potec: Vom continua proiectele de succes începute în anii precedenți, ne propunem să câștigăm organizarea unui Campionat european de înot și de sărituri în apă și să înființăm cel mai mare centru național de înot și sărituri în apă la Otopeni.

Good News: Vedem cum copii tind acum să stea mai mult pe internet, să socializeze în mediul online și să se joace mai puțin afară. Cum îi încurajăm să facă mai mult sport?

Camelia Potec: Copiii sunt îndrumați de obicei de părinți către sport la vârste fragede, așa că una dintre strategiile noastre de a-i convinge este să vorbim despre toate beneficiile acestui sport pentru sănătatea copiilor noștri și nu numai. Avem și diferite campanii și programe gratuite pentru cei mici sau chiar competiții pentru categoriile mai mari de vârstă *aici vorbim de masters).

Good News: Ce ne lipsește din acest punct de vedere?

Camelia Potec: Din păcate nu stăm foarte bine la capitolul infrastructură și la managementul anumitor baze sportive care există deja în România. Nu e ușor să gestionezi o baza sportivă de natație și din păcate mulți renunță după ce au eșuat deja. De aici și mentalitatea că un bazin de înot consumă foarte mult și nu merită ca investitie. Nimeni nu se întreabă însă de ce alții (din Europa sau din toata lumea) tot construiesc bazine și nu au consumul mai mare decât veniturile. Ca să nu mai vorbim de cel mai mare câștig, acela al sănătății în rândul localnicilor.

Good News: Care ar fi vârsta optimă pentru începutul practicării înotului de performanță? 

Camelia Potec: Am auzit de multe ori că unii copii, chiar și de vârste foarte fragede (6-8 ani) fac înot de performanță de câțiva ani buni. Faptul că mergi în fiecare zi la antrenament sau de 3 ori pe săptămână și că mergi la competiții nu înseamnă că faci înot de performantă. Înotul este un sport care ne ajută din toate punctele de vedere și cu cât se practică mai des cu atât câștigul nostru este mai mare. Vorbim de performanță după 12-13 ani, atunci când ar trebui să se înceapă cu câte 2 antrenamente pe zi și când deja ne gândim la ce urmează. Avem posibilitatea de a intra chiar și într-un lot național și de atunci putem începe să ne reprezentăm țară la marile competiții.

Good News: Ce sfaturi ai da părinților?

Camelia Potec: Le-aș spune să fie un exemplu pozitiv pentru copiii lor din toate punctele de vedere. Să-și sfătuiască și să își ducă copiii la sport, dar să și practice pentru a le da un exemplu pozitiv. Consider că o perioada de timp, cei mici fac ce le spun parintii, dar la un moment dat vor consideră că nu e așa de bine ca ei să se “chinuie” și părinții să fie “scutiți” pentru că sunt adulți. Am auzit mulți copii care spuneau că vor să devină adulți ca să nu mai aibă un program strict ( de ex. să nu mai meargă la sport, la scoală și la alte activități) Asta nu înseamnă că părinții să se întoarcă și la școală (ei au serviciul în locul școlii), dar să facă mișcare împreună cu cei mici măcar în weekend cred că ar fi o idee bună.

Good News: De asemenea, ca în orice domeniu sunt și probleme. Dar pentru care există soluții. Așa că te rog să ne spui care sunt problemele actuale, în ce zone și cum vezi rezolvarea lor. Cine ar trebui sa se implice și la ce nivel?

Camelia Potec: Am vorbit în Senatul României, alături de alți colegi despre problemele din sportul românesc și am tras un semnal de alarmă. Mai căștigam înca medalii la marile competiții dar situația va deveni critică curând dacă nu se face ceva. Am propus să avem 1% din PIB pentru bugetul sportului. Poate părea o suma mare, dar este necesară pentru construirea de baze sportive în România. Avem nevoie de săli polivalente, bazine, stadioane, terenuri de tenis, patinoare, un velodrom minim, baze pentru practicarea sporturilor de iarna, grădinițe sportive, investiții masive în cercetare sportivă, școli și facultăți de sport. Am ridicat problema orelor de sport din scoli care sunt prea puține și care de cele mai multe ori nu se fac. Aici mai adăugăm și că unele școli nici nu au săli de sport sau acea curte în care faceam inainte sportul (chiar și iarna).

Good News: Mulțumim Camelia Potec!