Unul dintre cele mai vechi oraşe ale României, fostă aşezare pre-urbana a Imperiului Roman, cu nume şi sigiliu Vicius Novus, oraşul Babadag numără astăzi peste 10.000 de locuitori.

Localizat la intersecția drumului european E87 Constanța – Tulcea, cu drumul național 222 care face legătura cu localitățile Jurilovca și Măcin, orașul Babadag este un nod rutier important, fiind tranzitat de mii de autovehicule zilnic. Traficul intens atrage după sine poluare şi necesitatea de a îmbunătăţi infrastructura rutieră a localităţii. Autorităţile locale au un proiect de mobilitate urbană care include achiziţionarea de autobuze electrice, pe cele două trasee de transport public. Soluţia pentru managementul inteligent al transportului, furnizată de Telekom Romania, poate îmbunătăţi nivelul de confort al călătorilor, reducând în acelaşi timp costurile adiministraţiei locale.

“Transformarea sistemului de transport în comun într-unul inteligent oferă mai multe beneficii: sporeşte nivelul de confort şi mobilitatea pentru cetăţeni, îmbunătăţeşte eficienţa operatorului de transport în special, datorită reducerii costurilor, ceea ce duce la sporirea veniturilor. Soluţia este una modulară şi are mai multe componente. Una dintre ele este  biletul electronic, care este practic o platformă de achiziţionare de bilete prin mai multe modalităţi: direct din autobuz, pe internet, cu scanare cod QR, din automate amplasate în staţii sau din aplicaţie instalată pe telefon. De asemenea, autobuzul asigură acces wireless la internet pe toată durata călătoriei. Pentru cetăţean, acest lucru înseamnă că are acces facil la metoda de plată digitală, înseamnă un timp câştigat pentru că poate plăti direct în autobuz. Pe de altă parte, pentru compania de transport înseamnă o creştere a încasărilor.” spune Claudiu Baranga, manager vânzări regionale sud, Telekom Romania.
Asemeni tuturor oraşelor cu populaţie în creştere, Babadag are nevoie de un sistem de supraveghere video inteligent, care să susţină eforturile autorităţilor de a menţine siguranţa atât pe perioada zilei, cât şi în cursul nopţii.  Pentru a reduce rata infracţionalităţii, primaria are în plan instalarea a peste 100 de camere de supraveghere video în oraş.

“Pentru a susţine aplicarea legii, compania noastră propune o soluţie de supraveghere video bazată pe analiza în timp real a imaginilor şi pe automatizarea sistemului. Astfel, camera video înregistrează, softul analizează şi notifică departamentele specializate care intervin în cunoştinţă de cauză. Costurile sunt reduse, iar incidentele sunt tratate cu prioritate, ceea ce duce la scăderea ratei criminalităţii. Platforma software e una scalabilă şi poate fi personalizată în funcţie de nevoile oraşelor. Sistemul de supraveghere video poate fi folosit pentru detectarea plăcuţelor de înmatriculare, pentru detectarea parcărilor ilegale sau pentru detectarea infracţiunilor şi pentru multe alte scenarii, respectându-se normele europene în materie.” spune Razvan Mocanu, manager de proiect dezvoltarea afacerii ICT, Telekom Romania.

Primăria s-a gândit la nevoia de conectivitate a cetăţenilor şi a montat deja internet wireless gratuit pe raza parcului central. Următorul pas este instalarea de mobilier stradal inteligent in Piaţa Civică.

„Mobilierul stradal inteligent e compus dintr-o bancă accesorizată cu panouri fotovoltaice, porturi de încarcare USB şi încărcare wireless pentru dispozitive mobile. De asemenea, asigură wi-fi pe o rază de 20 de metri utilizatorilor, prin tehnologie 4 G, 5 G” spune Costin Constantin, manager de proiect dezvoltarea afacerii ICT, Telekom Romania.