Au apărut primele reacții după ce Legea offshore a fost adoptată de Camera Deputaților, în forma actuală. Legea prevede că statul român și companiile private care vor exploata gazul din Marea Neagră vor împărți câștigul aproape în mod egal. Companiile vor plăti atât redevențe, cât și un impozit pe profitul suplimentar, iar pe de altă parte își pot deduce cheltuielile cu investițiile în limita a 30 la sută din același profit suplimentar. O altă prevedere a legii obligă la tranzacționarea pe bursa românească a minimum 50 la sută din gazul extras.

În urma adoptării legii în forma actuală, OMV a hotărât să amâne, pentru anul următor, decizia de investiţie în proiectul său offshore din Marea Neagră. Directorul general al OMV, Rainer Seeele, a argumentat măsura luată ca urmare a tergiversării de către Guvernul României a stabilirii exacte a cadrului de reglementare. În plus, Seele a arătat că este nemulțumit de prevederea privind obligativitatea vânzării unei părți din gazul extra din Marea Neagră pe piața din România.

„Suntem foarte îngrijoraţi de faptul ca vom fi restricţionaţi în vânzarea gazelor. Libertatea de vânzare a gazelor este foarte importantă”, a spus Seele, subliniind că, spre deosebire de alte ţări din regiune, România este aproape în întregime independentă din punct de vedere energetic. România importă mai puţin de 10% din necesarul său de gaze de la Gazprom, restul fiind produs local de Romgaz şi Petrom.

Ca și în cazul oricăror proiecte complexe și de capital intensiv, un climat investițional și legislativ stabil este esențial pentru a încuraja dezvoltarea resurselor. Stabilitatea și predictibilitatea mediului legislativ și a regimului fiscal al României, pe parcursul vieții proiectelor de petrol și gaze, sunt premise pentru a debloca cu succes resursele energetice offshore. De aceea, pe data de 20 noiembrie 2018, va avea loc OFFSHORE OIL & GAS IN THE BLACK SEA SUMMIT o dezbatere pe tema impactului politicilor guvernamentale naționale și a cadrului legal al industriei energetice a României. La eveniment vor participa persoane cheie din industrie națională și regională, care vor prezenta și dezbate planurile lor de strategie pentru Marea Neagră.

Mai multe detalii despre agenda și speakerii invitați, precum și despre condițiile de acces pot fi obținute aici