Purcari Wineries Plc (“Purcari” sau “Compania”), un producător de top de vin din România și Europa Centrala si de Est (ECE), si-a anunțat intenția de a lansa Ofertă Publică
Inițială (“IPO” sau “Oferta”) pentru cel mult 49% din acțiunile existente, urmând ulterior să se listeze pe Bursa de Valori București (BVB).
Compania operează peste 1.000 de hectare de podgorie și patru platforme de producție în
România și Moldova, fiind cel mai premiat producator de vin din Europa Centrală și de Est la Decanter London în perioada 2015-2016. Purcari deține două dintre primele cinci branduri premium din România, având o cotă totala on acest segment de 26%, potrivit Nielsen1.
Pe fondul cresterii robuste a consumului in ECE și în special în Romania, Purcari a înregistrat o rata medie de crestere a veniturilor de 34% in perioada 2014-2016, cu rate medii anuale de crestere de 55% in Romania, 49% in Polonia, 44% in Moldova,15% in Cehia si Slovacia.
Nivelul ridicat al creșterii s-a mentinut în primele 9 luni ale anului 2017, în care compania a
crescut cu 35% pe an, creșterea în România accelerând la 69% față de aceeași perioadă din 2016.

Purcari este condusă de Dl. Victor Bostan, de profesie oenolog cu peste 35 de ani de
experiență în industria vinului, alaturi de acționarii Horizon Capital și International Finance
Corporation (“IFC”), parte a World Bank Group.

Victor Bostan, fondator și director general al Purcari, a declarat: “Am sărbătorit anul trecut 190 de ani de la înființarea Purcari. Este pentru mine un prilej de mare mandrie si in acelasi timp de mare smerenie, sa conduc compania și echipa noastră în această nouă etapă, aceea de companie listata. Viziunea noastră este sa devenim liderul incontestabil pe piata vinului în ECE, desfâtând consumatorii noștri cu vinuri excelente și oferindu-le o valoare superioară pentru pretul platit.Astăzi, vinurile noastre sunt un lux accesibil, de care se bucură clasa medie aflată în continuă creștere în ECE, care nu își poate permite mereu o mașină extravagantă sau o vacanță exotică, dar cu siguranță poate avea acces la un vin de top pentru a sărbători un moment special. Ne-am dezvoltat într-un ritm rapid, spre bucuria acționarilor noștri, deși consider ca suntem abia la inceput de cale. In Romania se consuma circa șase litri de bere și băuturi spirtoase pentru fiecare litru de vin, în timp ce în Polonia raportul este de 18 la 1, deci mai avem mult de lucru, mai ales după ce am intrat în segmentul vinurilor spumante anul trecut.”

Lenna Koszarny, partener fondator și director general al Horizon Capital, a declarat:
“Suntem privilegiați să îl susținem pe Dl. Bostan și echipa sa încă din 2010. IPO-ul este o
oportunitate pentru Horizon Capital de a monetiza o parte din această investiție, spre
încântarea investitorilor fondului nostru, menținând în același timp o participație importantă în companie, pentru a profita de cresterea viitoare. In ultimii șapte ani, Purcari a demonstrat o inventivitate și o capacitate de execuție extraordinare. În ciuda faptului că au pierdut o parte importantă a afacerilor lor din Rusia, CSI, ca urmare a devalorizărilor regionale și a contracției economice din acea zona, au atins o rată de creștere și profitabilitate cu adevărat impresionantă, depășind cu mult așteptările în ECE. Obsesia companiei cu privire la satisfacția consumatorilor, oferind un raport calitate pret excelent, și comunicarea acestor valori prin campanii de marketing cu adevărat remarcabile, a devenit un model de urmat pentru multe dintre companiile noastre din portofoliu. Suntem dornici să ne continuăm munca alături de management și incantati ca noi acționari ni se vor alătura după acest IPO”.