Desi aplicarea protectiei solare ar trebui sa fie un element de baza in rutina de ingrijire a pielii, multe persoane isi aduc aminte de acest pas abia odata cu apropierea sezonului cald, cand riscul de a dezvolta arsuri solare creste odata cu temperaturile de afara. Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a explicat de ce protejarea pielii de razele ultraviolete este, totusi, necesara pe tot parcursul anului si nu doar in lunile de vara.

1.     Reducerea riscului de cancer de piele

Folosirea de protectie solara zilnic pe tot timpul anului este un pas esential pentru a minimaliza riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer cutanat, in special melanomul. Acesta reprezinta cea mai comuna afectiune cancerigena intalnita la adultii tineri cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, fiind, totodata, una din formele de cancer cel mai usor de prevenit.

2.     Prevenirea imbatranirii premature

Razele UV deterioreaza elasticitatea pielii, accelerand aparitia primelor riduri, fapt care face necesara folosirea zilnica a produselor de protectie solara.

â€Atunci cand este expusa la soare perioade lungi de timp, pielea devine mai sensibila, isi pierde elasticitatea si este mai predispusa la imbatranirea prematura. Pentru a incetini aparitia ridurilor si a o mentine sanatoasa si tanara cat mai multa vreme, este recomandata folosirea zilnica a unui produs cu factor de protectie 30 sau chiar mai mare. In cazul in care se doreste bronzarea pielii, este recomandat ca bronzul sa fie obtinut prin expunerea treptata la soare si prin reaplicarea in mod regulat a protectiei solare”, recomanda domnul doctor Laurentiu Vladau.

3.     Mentinerea unui aspect curat al pielii

Protectia solara contribuie la prevenirea pigmentarii neregulate pielii ca urmare a productiei in exces de melanina dupa expunerea la soare. Un exemplu il reprezinta lentiginele solare, acelepete maronii aparute in zonele confruntate cu supraexpunerea la radiatiile ultraviolete.

“€œPigmentarea neregulata a pielii, un alt aspect care preocupa multe femei, este un alt fenomen care poate aparea atunci cand expunerea la razele UVA are loc inca de la o varsta frageda, fara protectie solara. In cazul celor care se confrunta cu acneea, lipsa protectiei solare poate face ca cicatricile lasate in urma de cosuri sa ramana prezente sub forma unor pete inchise la culoare. Pentru a evita acest lucru, este necesara folosirea protectiei solare ori de cate ori iesim din casa, in orice perioada a anului. In cazul in care recent a fost efectuat un tratament iritant pentru piele, cum ar fi peelingul sau tratamentele laser sau IPL, trebuie acordata o atentie deosebita, deoarece in aceste cazuri pielea este chiar si mai predispusa la pigmetare neregulata”€, atentioneaza specialistul dermatolog.

4.     Prevenirea arsurilor solare

Arsurile solare deterioreaza pielea, favorizand aparitia descuamarii, aspectului umflat, inrosit sau a senzatiei de mancarine.

“Multe persoane aleg sa foloseasca produse de protectie solara doar pe perioada lunilor de vara, uneori doar in timpul expunerii la soare, pe plaja, insa protectia solara este necesara in fiecare zi a anului. Din pacate, pana la 80% din radiatiile solare pot trece dincolo de stratul de nori care pare sa blocheze soarele, astfel incat ne putem alege cu arsuri chiar si in zilele aparent innorate. Din pacate, arsurile solare pot creste riscul de a dezvolta cancer de piele, fapt pentru care trebuie sa nu ne lasam inselati de vremea de afara si sa nu parasim locuinta fara a aplica un produs cu SPF indiferent de starea vremii”€, spune specialistul dermatolog.

Daca un alt motiv pentru care protectia solara nu face parte din rutina zilnica de ingrijire a pielii este faptul ca dupa aplicare ramane in urma o senzatie lipicioasa sau o culoare alba pe piele, astazi exista o paleta larga de optiuni din care sa alegem produsele cu SPF -€“ creme, lotiuni, spray-uri sau geluri, care variaza de la a fi usoare in consistenta la hidratante, in functie de nevoile fiecarei persoane in parte. Identificarea produsului cel mai potrivit pentru nevoile tenului pe care il avem si aplicarea lui zilnica ne va ajuta sa ne bucuram de soare fara griji si sa ne pastram pielea tanara si sanatoasa cat mai multa vreme.