China acordă licențe comerciale 5G în ciuda bătăliei tehnologice americane
China a acordat, joi, licențe comerciale de 5G către patru companii naționale, in cursa de a deveni lider mondial în rețelele wireless avansate pe fondul rivalității feroce din Statele Unite.

5G este rețeaua de generație următoare, care oferă o viteză mai mare de transfer de date și ar putea spori tehnologiile cum ar fi conducerea autonomă, diagnosticarea medicală la distanță și plățile mobile.

Ambițiile de la Beijing s-au confruntat cu o provocare majoră din partea Washingtonului, care mentine pe lista neagră Huawei, gigantul tehnologic chinez, care dorește să furnizeze echipamente pentru rețelele de 5G din mai multe țări.

Începând cu anul trecut, în orașele chineze s-au efectuat studii de 5G înaintea planurilor de implementare a tehnologiei în întreaga țară în 2020, iar acum guvernul a dat unda verde.

Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației a declarat că furnizorii de telecomunicații de stat China Telecom, China Mobile, China Unicom și China Broadcasting Network Corporation au primit licențe pentru operarea serviciilor de comunicare mobile celulare de generația a cincea.

Administrația președintelui Donald Trump a interzis companiilor americane să comercializeze componente Huawei de înaltă tehnologie pe motive de securitate națională, deși a fost emisă o repunere de 90 de zile. Măsura a condus la o escaladare a razboiului comercial dintre SUA si China, Beijingul pregatindu-si propria lista neagra a companiilor straine “nesigure”. Mai multe firme s-au distanțat deja de Huawei, inclusiv Google, al cărui sistem de operare Android rulează pe marea majoritate a smartphone-urilor din lume.

Huawei a semnat miercuri, la Moscova, o înțelegere cu compania de telecomunicații ruse MTS pentru a dezvolta o rețea de 5G în țară în anul următor, în cadrul unei întâlniri dintre liderul chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin. Compania a semnat, de asemenea, un proiect de acord cu Uniunea Africană, care include cooperarea în domeniul comunicațiilor 5G.