Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marţi, 7 mai a.c., la Bucureşti, un mesaj în cadrul evenimentului “Digital International Forum IV – The Digital Future of Europe”. Mesajul a fost prezentat de către domnul Cosmin Marinescu, Consilier Prezidenţial – Departamentul Politici Economice şi Sociale, se arata intr-un comunicat de presa.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului transmis:

“Excelenţe,
Doamnelor şi domnilor,
Dragi invitaţi,

Am plăcerea să vă felicit cu ocazia celei de-a patra ediţii a Forumului Digital Internaţional. Este o ocazie foarte potrivită pentru a discuta despre societatea digitală, chiar înainte de Summit-ul de la Sibiu cu tema ÂŤViitorul EuropeiÂť. Acest eveniment este dedicat prosperităţii şi securităţii noastre viitoare, de aceea este important să stabilim cu claritate care ne sunt provocările şi oportunităţile.

Revoluţia digitală reprezintă cea mai mare provocare a generaţiei noastre şi împreună trebuie să reuşim să găsim un răspuns vizionar privind viitorul economiei europene.
Aşa cum îmi place să spun – împreună suntem mai puternici decât suma părţilor pe care le reprezentăm. Aceasta este raţiunea pentru care Piaţa Unică reprezintă cea mai importantă realizare a Uniunii Europene. Sunt convins asupra necesităţii consolidării şi aprofundării în continuare a acesteia. Acesta a fost unul dintre obiectivele esenţiale ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Realizarea Pieţei Digitale Unice va contribui în mod semnificativ la unitatea, securitatea şi prosperitatea Europei. Extrem de important, avem nevoie să multiplicăm eforturile în domeniul securităţii cibernetice şi al infrastructurii digitale, în strânsă colaborare cu partenerii noştri globali care împărtăşesc aceste preocupări.

Revoluţia digitală transformă toate aspectele economiilor noastre, inclusiv normele sociale. Ne bucurăm de beneficii, dar în acelaşi timp trebuie să fim pregătiţi să gestionăm costurile pe care această transformare le aduce, şi aici este nevoie de solidaritate şi coeziune.

O piaţă unică aduce beneficii uriaşe în ceea ce priveşte creşterea convergenţei digitale între diferitele regiuni şi sectoare ale Uniunii Europene, şi răspândirea, nu numai a tehnologiei, ci şi a dezvoltării sociale.

Dragi prieteni,

Trebuie să fim oneşti cu noi înşine. În ciuda multiplelor avantaje, Europa riscă să fie depăşită în cursa digitală globală, când vine vorba despre încurajarea jucătorilor de clasă mondială în noua economie digitală. De aceea este vital să dezvoltăm o Piaţă Unică diversificată şi cu anvergură.

Este important să avem ţeluri ambiţioase în legătură cu viitorul nostru comun. Avem nevoie, de asemenea, să creăm un mediu de afaceri adecvat pentru a încuraja investiţiile pe termen lung în creativitate, inovare şi tehnologie.

Luna trecută, la Palatul Cotroceni, am găzduit Forumul European al Antreprenoriatului, un eveniment întreprinderilor mici şi mijlocii şi inovării în Uniunea Europeană. Convingerea mea este că aceasta este o direcţie esenţială ca parte a soluţiilor la economia digitală.
Întreprinzătorii joacă un rol vital în creşterea competitivităţii economice de mâine. Uniunea trebuie să încurajeze spiritul antreprenorial şi asumarea de riscuri în privinţa inovării.

Avem nevoie de o viziune nouă şi acţiuni îndrăzneţe care să sprijine competitivitatea IMM-urilor europene. Aş recomanda ca acesta să fie un subiect prioritar pe agenda strategică a următoarei reuniuni a Comisiei Europene. Este imperativ să stabilim o viziune clară, dublată de planuri de acţiune specifice şi de alocarea de resurse financiare pentru a inova mai mult, a investi mai mult şi a creşte valoarea schimburilor comerciale.

În România, cu 6% din PIB, sectorul digital este un motor important al creşterii economice şi al inovării, incluzând aici segmentul securităţii cibernetice. Companiile şi specialiştii noştri sunt recunoscuţi la nivel internaţional şi, îndrăznesc să spun, România are capacitatea de a deveni un hub de inovare regional.

Ecosistemul digital local este tânăr şi dinamic. Numărul companiilor IT a explodat în ultimii 5-6 ani, startup-urile şi-au dublat numărul, iar piaţa se poate lăuda cu rate anuale de creştere de 15%. Produsele digitale sunt în mare parte exportate, trei sferturi din producţie fiind destinate partenerilor din Piaţa Unică şi din Statele Unite.

Dragi oaspeţi,
Startup-urile au nevoie de un mediu de afaceri prietenos pentru a se dezvolta şi a prospera. Mai mult, este vital să ne preocupăm de dezvoltarea sistemului educaţional şi de nevoia de a îmbunătăţi abilităţile profesionale ale tinerei generaţii.

Prosperitatea noastră viitoare are de câştigat din integrarea mediilor online şi offline. De la asigurarea serviciilor educaţionale, gestionarea provocărilor urbane, la sistemele de energie şi transport sau la stabilirea diagnosticelor medicale, este clar că digitalizarea generează beneficii pentru întreaga societate.

Dezvoltarea Industriei 4.0 aduce un potenţial uriaş, în special în industria auto şi în alte ÂŤsectoare industriale inteligenteÂť (smart manufacturing). România are o miză importantă în legătură cu aceste industrii.

În acest sens, guvernele trebuie să livreze politici responsabile care să ducă la creşterea rezilienţei economiei, şi să renunţe la măsuri de conjunctură, populiste, care impun costuri pentru generaţiile viitoare.

Fără doar şi poate, digitalizarea administraţiei publice ar trebui să fie o prioritate pentru toate guvernele. Tehnologia oferă soluţii simple şi rapide de a livra servicii publice şi pentru reducerea birocraţiei şi corupţiei, în beneficiul cetăţenilor şi afacerilor, deopotrivă.

Doamnelor şi domnilor,
Închei prin a vă invita să profitaţi din plin de această ocazie şi să aveţi o dezbatere antrenantă în legătură cu viitorul sectorului digital!

Vă mulţumesc mult!”