Comisia Europeană dorește să promoveze conectivitate Wi-Fi gratuită pentru cetățeni și vizitatori în spații publice cum ar fi parcuri, piețe, clădiri publice, biblioteci, centre de sănătate și muzee din întreaga Europă prin WiFi4EU. Bugetul programului WiFi4EU este de 120 milioane EUR între 2018 și 2020. Acesta va sprijini instalarea echipamentelor Wi-Fi de ultima generație în centrele vieții comunității.

“Toată lumea care beneficiază de conectivitate înseamnă că nu ar trebui să conteze unde locuiește sau cât câștigă. Așadar, propunem astăzi echiparea fiecărui sat european și a fiecărui oraș cu acces gratuit la internet wireless în jurul principalelor centre ale vieții publice până în 2020”, a declarat Jean-Claude Juncker, Președintele Comisiei Europene

La acest program pot aplica municipalități si asociații formate din municipalități care acționează în numele membrilor lor. Voucherul WiFi4EU va acoperi costurile echipamentului și ale instalării hotspoturilor Wi-Fi. Municipalitățile care primesc un voucher ar trebui să plătească pentru conectivitate (abonament la internet) și întreținerea echipamentului pentru a oferi conectivitate gratuită și de înaltă calitate Wi-Fi timp de cel puțin 3 ani.

Voucherul WiFi4EU oferă o sumă fixă de finanțare de 15.000 EUR pe municipiu. Municipalitățile care primesc vouchere vor selecta “centrele de viață publică” unde vor fi instalate hotspot-urile WiFi (puncte wireless de acces). Tichetele WiFi4EU pot fi, de asemenea, utilizate pentru a finanța parțial un proiect cu o valoare mai mare.
Voucherul poate servi la achiziționarea de echipamente noi sau la modernizarea materialelor vechi și înlocuirea acestora cu cele mai recente și cele mai bune echipamente disponibile pe piață. Beneficiarii vor fi selectați pe baza primului venit, primul servit, garantând că toate statele membre pot beneficia de o sumă minimă de vouchere. Pana acum 20536 municipalitati europene s-au inregistrat.

https://www.wifi4eu.eu/#/home

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I152883