Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) estimează pentru perioada 2017-2018 cea mai mare producție de porumb a României din ultimii 35 de ani și se așteaptă ca țara să înlocuiască Rusia pe piețele din Vietnam, Turcia și Liban, potrivit raportului publicat în luna decembrie.

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite estimează că producția de porumb a României va fi de 11,5 milioane de tone în perioada 2017-2018, cu 1,5 milioane de tone mai mult decât luna trecută și cu 1,3 milioane de tone mai mult decât în 2016-2017. Zona cultivată cu porumb este estimată la 2,5 milioane de hectare, aceeași ca luna trecută, dar cu 2% mai redusă decât anul anterior. Producția este estimată la 4,5 tone per hectar, cu 15% mai mult atât față de luna trecută, cât și față de anul anterior.

Din punct de vedere istoric, producția în România este mult mai scăzută decât aceea din vestul Europei. Condițiile meteo au o influență puternică asupra României din cauza extremelor climatului continental. În ultimii zece ani, producția a fluctuat între 1,54 tone/hectar și 4,5 tone/hectar, în timp ce producția totală a variat între 3,9 milioane de tone și 11,6 milioane de tone. România are, până acum, cea mai mare suprafață dedicată producției de porumb din Uniunea Europeană, estimată la peste 1 milion de hectare, după Franța.

România are al doilea producător de porumb din Uniunea Europeană. Condițiile climatice din regiunile de creștere a porumbului au variat în România, anul acesta. Zona de sud a beneficiat de ploi, în timp ce vestul s-a confruntat cu temperaturi ridicate și secetă, potrivit raportului.

Tehnologia a fost utilizată limitat de fermierii români, în contextul în care țara este una dintre cele mai sărace din UE, se arată în raportul USDA. Fermierii au folosit mai multe semințe hibrid, în special cele rezistente la secetă și căldură, au plantat mai devreme și au folosit mai mulți fertilizatori și erbicid.

Producția de porumb din UE va crește cu 500.000 de tone la două milioane, estimează USDA, care se așteaptă ca România să înlocuiască Rusia pe piețele din Vietnam, Turcia și Liban, în 2017-2018.

Producția de porumb din Rusia va fi redusă cu 500.000 de tone, la 5 milioane, din cauza producției reduse, estimate pe baza rezultatelor raportate, se mai arată într-un raport al instituției.

sursa: mediafax.ro