Până în 2050, mai mult de 68% din populația lumii va locui în orașe. Dar sunt orașele pregătite să găzduiască acești locuitori noi și să asigure un nivel ridicat de trai?

Dacă ne uităm la situația actuală, traficul congestionat, calitatea scăzută a aerului, mobilitatea urbană scăzută sunt doar câteva dintre provocările cu care se confruntă factorii de decizie.
Și majoritatea dintre noi suntem familiarizați cu ei pentru că ne place să protestăm pentru ei. Împărtășim postări pe Facebook, semnam petiții.
Dar există un lucru care multora dintre noi ne le lipsește: acțiune.
Deși știm ce este în neregulă cu orașele în care trăim, rareori facem ceva.
Aceasta este principala provocare pe care Urban Talks încearcă să o rezolve: să putem trece de la a fi conștienți de problemele cu care se confruntă orașele noastre, la a lua măsuri.
Urban Talks este o conferință care are loc la Timișoara, România, în 28 septembrie, cu scopul de a reuni membri ai administrației publice, sectorul de afaceri și, cel mai important, cetățeni, în scopul de a găsi soluții pentru provocările cu care se confruntă orașele.

Evenimentul Urban Talks a fost creat de UrbanizeHub dintr-o nevoie simplă de a conecta inovații, lideri, factori de decizie și companii care împărtășesc aceleași valori și visează la o lume mai bună. Prin discuțiile lor urbane, vor sa inspire pentru implicare în proiecte care modelează viitorul orașelor noastre.

Urban Talks este singurul eveniment din România, și probabil Europa, care discută despre viitorul orașelor dincolo de conceptul de “oraș inteligent”.
După cum spune Grațian Mihăilescu, fondatorul proiectului, “când ne gândim la viitorul orașelor, ne gândim întotdeauna la “orașul inteligent “. Dar orașele viitorului trebuie să fie mult mai mult decât atât. Trebuie să fie creative, durabile și, cel mai important, orașe in care ne-ar plăcea să le trăim. Întrebarea este: cum să le creăm?”
Răspunsurile la această întrebare vor fi propuse de 15 vorbitori din 6 țări, care împreună cu participanții vor dezbate, vor prezenta studii de caz și vor prezenta cele mai bune practici.
Programul conferinței include intr-o masa rotunda primarii oraselor: Timișoara, Oradea și Arad, iar intre vorbitori se numara reprezentanti ai Bancii Mondiale și Comisiei Europeane, experți internaționali din Olanda, Suedia și Finlanda. Se va discuta pe trei directii: orașe inteligente, orașe durabile, orașe creative
Un alt aspect unic al evenimentului va fi lansarea concursului “Bega canal”, o provocare care are ca scop găsirea de soluții pentru băncile neutilizate ale râului Bega pentru a le readuce comunității.
Din acest motiv, 50% din fiecare bilet vândut va merge în sprijinul acestei inițiative.
Cei care doresc să afle mai multe despre eveniment și să participe pot afla mai multe prin vizitarea site-ului oficial.

sursa: urbanizehub.com