Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti redeschide campania de prevenţie “Asumă-ţi să fii sănătos!” prin organizarea, în premieră, a cursului facultativ de iniţiere în acordarea primului ajutor “UMFără frontiere”, dedicat exclusiv jurnaliştilor din România, se arata intr-un comunicat de presa.

Intitulat generic “UMFără frontiere” (Urgenţă Medicală Fără Frontiere), cursul se doreşte a veni în completarea experienţei jurnalistice în contextul în care, de cele mai multe ori, în cazurile dramatice (accidente rutiere sau de alt gen), jurnaliştii au demonstrat că pot fi prezenţi la faţa locului chiar şi înaintea echipajelor medicale de salvare. Prin însuşirea unor tehnici precise privind acordarea primului ajutor, jurnaliştii vor fi instruiţi să intervină în cazuri de urgenţă majoră, putând astfel să dea o şansă în plus vieţii conaţionalilor aflaţi în impas.

“Noţiuni generale de fiziologie şi fiziopatologie şi aplicabilitatea lor în salvarea vieţii” , “Identificare urgenţei, stări premergătoare stopului cardiorespirator” , “Evaluarea generală a pacientului, conştienţă, respiraţie, circulaţie” sau “Primul ajutor în cazul hemoragiilor” sunt doar câteva dintre abordările acestui curs, la finalul căruia, în urma unei examinări riguroase, absolvenţii vor primi girul specialiştilor în domeniu ai UMF “Carol Davila” din Bucureşti să acorde , chiar şi în caz de forţă majoră, primul ajutor medical celor aflaţi în suferinţă. Cursul se va desfăşura în perioada 10-14 Iunie, 2019 în incinta Palatului Facultăţii de Medicină din Bucureşti şi va cuprinde, în fiecare zi, două ore de studiu dintre care 30 de minute-curs teoretic şi 90 de minute – activitate practică.

“Înainte de a şti sau de a cunoaşte este imperios necesar să ne canalizăm toate energiile spre a învăţa, iar acest deziderat a fost dintotdeauna punctul de plecare spre infinitul cunoaşterii în medicină, despre care avocatul şi filozoful Petre Ţuţea spunea că este: arta vindecării, care teoretic nu are nici o limită. Pornind de la acest deziderat, consider că jurnalismul, în profunzimea sa, nu apără numai democraţia, valorile şi istoria unui popor, ci mai cu seamă, viaţa acestuia, context în care, prin Universitatea nostră încercăm să ne alăturăm acestor concepte şi să aducem, prin acest curs, un plus de valoare vastei experienţe a jurnaliştilor din ţara noastră cărora, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei le urez un sincer şi călduros La Mulţi Ani” a declarat Acad. Ioanel Sinescu, Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti.

Jurnaliştii care doresc să urmeze cursul de acordare a primului ajutor “UMFără frontiere”, organizat de către Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti şi coordonat de către cadre didactice de specialitate, se pot înscrie, începând de astăzi, pe adresa rectorat@umfcd.ro.

Precizăm faptul că pentru prima serie a acestui curs, numărul locurilor este limitat la 30, iar în cazul în care solicitările vor depăşi această cifră, UMF “Carol Davila” va organiza şi alte ediţii “UMFără frontiere”. Cursul este gratuit, iar perioada înscrierilor este 3 Mai – 1 Iunie 2019.