„Timişoara a fost şi rămâne oraşul de avangardă al României, cu premierele sale istorice în domeniul tehnic, cu primul computer din  România şi, astăzi, cu poziţia sa de motor al dezvoltării economice, al inovării şi aplicării înaltelor tehnologii. Avem o şcoală Politehnică de tradiţie, o industrie puternică bazată pe high-tech, firme de renume în IT, sisteme IoT (Internet of Things) – infrastructura LoRA Wan şi foarte mulţi specialişti implicaţi în ONG-uri şi clustere. Am şi fost primul oraş din România care a expus, în 2014, date deschise comunităţii.

 

Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Am implementat foarte multe proiecte de infrastructură, printre care Incubox – incubator în sectorul IT&C, iar multe dintre ele au avut şi componente smart, de la reabilitarea a 3 licee istorice şi dotarea lor inclusiv cu 120 de table smart, până la retehnologizarea sistemului de termoficare, unde avem şi un sistem electronic de monitorizare a emisiilor, ori până la strada modernizată, care se spală singură.

Utilizăm energie solară pentru apă caldă într-un cartier cu 330 de familii şi un liceu, avem un sistem de supraveghere cu 94 de camere video la şcoli şi în pieţe publice, un sistem de telealarmare cu brăţări pentru vârstnicii singuri, 537 dispozitive acustice de avertizare pentru pietonii nevăzători, un sistem de management inteligent al traficului, cuprinzând un centru  de monitorizare  parcă decupat dintr-un film SF, 144 de intersecții echipate cu sute de camere video, senzori în asfalt, radare etc., o aplicație de sesizare cu feedback-uri de parcurs, un sistem de management al documentelor, un sistem informatic de ticketing pentru transportul în comun, un sistem informatic de bike sharing –VeloTM-, sisteme de plată online a taxelor și impozitelor locale, a parcării, a transportului public și o mulțime de alte aplicații obișuite în conceptul de smart city.

Și, evident, vom continua să dezvoltăm soluţii inteligente, să extindem digitalizarea, cum se spune acum, pentru a face timişorenilor viaţa mai bună“ – Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Sistemul de management al traficului este vedeta Smart a oraşului şi are mai multe subsisteme performante: centrul de control al traficului, platforma OMNIA de acces la o mare varietate de aplicaţii ITS, subsistemul de semaforizare, platforma UTOPIA (Urban Traffic Optimization by Integrated Automation), cu control autocalibrant, în timp real, platforma FLASH de monitorizare şi control al transportului public, subsistemul de supraveghere video (CCTV), subsistemul de comunicaţie, subsistemul de detecţie a încălcării legislaţiei rutiere (depăşirea vitezei legale, trecerea pe roşu –Red & Speed), subsistemul de informare şi mobilitate (Compass -LED VMS).

Sistemul de bike sharing VeloTM are 34 de staţii de transport public intermodal şi 440 de biciclete puse gratuit la dispoziția cetățenilor, pe baza unui card. Sistemul TroTm, un alt sistem modern, smart, al orașului este un subsistem de închiriere gratuită de trotinete electrice, folosind o aplicație de pe telefonul mobil. Plata transportului public în Timișoara se face prin card prepaid, cu aplicaţia 24 pay, cu card bancar prin POS, cu SMS şi cu aplicaţia mobilPay Wallet.

În Timișoara sunt, de asemenea, sisteme GIS, SCADA, precum și stații de încărcare gratuită a acumulatoarelor mașinilor electrice, inspecții video cu robotizate ale conductelor, contoare de apă cu module radio de telecitire, iar laboratorul de control al calității apei are platforme automatizate şi analizoare automate.

Acest articol a fost publicat și în Ghidul Soluțiilor Smart City 2019.