Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici a spus că, în ceea ce privește Legea pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, mai sunt de clarificat aspecte cu echipa de la Eurostat și urmează să vină în Parlament cu eventuale amendamente care să fie agreate și de forul european.

Întrebat de ce se amână dezbaterea Legii privind înființarea Fondului Suveran de Investiție în Senat, Teodorovici a răspuns: „Pentru că mai sunt aspecte de clarificat. Am avut la începutul lunii februarie vizita echipei de la Eurostat, au fost discuții pe legea care se află în Parlament, dar mai sunt anumite chestiuni de clarificat și eu spun, curând, o să venim în Parlament cu eventuale amendamente, care să ducă la o formă pe care Eurostatul să o accepte ca fiind în afara bugetului”.

De asemenea, acesta a adăugat că sunt câteva aspecte care trebuie modificare la acest proiect de lege.

„Numărul de reprezentanți pe care statul trebuie să-i aibă sau poate să-i aibă în Consiliul de Supraveghere, o chestiune normală, deci o limitare la maxim doi. Felul companiilor care vor fi parte ale Fondului Suveran, se dorește clar și e normal să fie așa, o transparență totală în ceea ce înseamnă modul de funcționare al Fondului, chestiuni normale, nimeni nu le contrazice și de-asta spun, urmează să clarificăm sau, de fapt, să închidem discuțiile de ordin tehnic și, după aceea, vom veni în Parlament la Comisiile de buget-finanțe, unde se află acest proiect, pentru a primi un raport favorabil și, după aceea, vot în Senat”, a susținut Teodorovici.

Proiectul de lege pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii – S.A. (FSDI), prevede că instituţia este deţinută “în întregime, pe toată durata sa de funcţionare, de către statul român”, drepturile şi obligaţiile izvorâte din calitatea de acţionar unic al FSDI fiind exercitate, în numele statului român, de către Ministerul Finanţelor Publice.

Potrivit sursei citate, Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii are ca scop atât dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.

Legea a fost inițiată de parlamentarii PSD și ALDE.

Sursa: Mediafax