Specialiștii în IT așteaptă de la angajator o ofertă salarială competitivă, preocupare pentru angajați, timp pentru viața personală, un program de muncă flexibil sau oportunități de dezvoltare în carieră, relevă un studiu al UBB Cluj-Napoca despre profilul psihosocial al IT-istului.

Potrivit unui comunicat al UBB transmis, duminică, scopul studiului a fost de a investiga impactul pe care caracteristicile jobului le au asupra atitudinilor față de organizație și asupra performanței la locul de muncă a profesioniștilor în IT.

”Oferta salarială competitivă, preocuparea pentru angajați, timpul pentru viața personală, programul de muncă flexibil sau oportunitățile de dezvoltare în carieră sunt doar câteva dintre aşteptările pe care profesioniştii în IT le au în momentul în care optează pentru un angajator sau altul, arată rezultatele studiului realizat de UBB prin Institutul-STAR UBB și compania NTT Data România în vederea definirii profilului psihosocial al IT-istului în următorii ani. Scopul studiului a fost acela de oferi o perspectivă detaliată asupra așteptărilor profesioniștilor în IT în ceea ce privește caracteristicile/ atributele organizaționale și de a investiga impactul pe care caracteristicile jobului le au asupra atitudinilor față de organizație și asupra performanței la locul de muncă a profesionistilor în IT”, se arată în documentul citat.

Reprezentanții UBB au subliniat că această cercetare a urmărit și explorarea așteptărilor generației Millennials în contextul schimbărilor tehnologice și organizaționale produse într-un ritm extrem de rapid, fapt care generează o competiţie acerbă în industria IT.

”Proiectul a avut o etapă de cercetare cantitativă, care a constat în elaborarea unei analize bazate pe instrumentele validate în literatura de specialitate, precum și o etapă de analiză calitativă, în cadrul căreia au fost explorate, prin interviuri individuale și focus grup-uri, așteptările contextualizate ale profesioniștilor din domeniul IT, la cele trei studii realizate participând 319 profesioniști din domeniul IT, cu vârste cuprinse între 20 şi 47 de ani, din cadrul unor companii din domeniul IT”, se mai arată în comunicatul UBB.

De asemenea, studiul relevă că munca în echipă şi colaborarea cu colegii, timpul alocat vieţii personale împlinite şi un program de muncă flexibil sunt principalele aşteptări ale reprezentaţilor generaţiei Millennials.

Prorectorul cu cercetarea al UBB, Daniel David, a explicat în comunicat că universitatea clujeană poate mobiliza cele mai avansate expertize academice și profesionale disponibile, nu doar pe plan intern sau național, ci și la nivel internațional, ”oferind astfel șansa unor servicii/ soluții inovative, care susțin apoi avantaje competitive pentru beneficiar în comunitate și mediul socio-economic”.

Iniţiat în luna aprilie 2017, proiectul de cercetare de tip Advanced Fellowship a fost realizat de Departamentul de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor în Limba Germană din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universităţii ”Babeş-Bolyai”, fiind derulat sub egida Institutului Star UBB și finanţat de compania NTT DATA România.

Sursa: Mediafax