În România s-au vândut peste 600.000 de torturi în 2017. Numai în județul Prahova s-au vândut anul trecut aproximativ 15.000 de torturi de eveniment, la un preț aproximativ 50 de lei kilogramul, arată un studiu publicat de grupul Delice.

„În 2017, noi am vândut peste 2.500 de torturi speciale, realizate pentru diferite evenimente precum nunțile, botezurile sau diferite aniversări tematice. Topul preferințelor: pe primul loc mousse-ul alb cu fructe de pădure, tortul de ciocolată belgiană, urmat de torturile tip Trilogia”, precizează Laurențiu Dascălu, asociat al Cofetăriilor Delice.

Patiserii susțin că în ultimii trei ani, românii s-au reorientat către mousse-ul alb cu umplutură de fructe de pădure și pralin crocant la bază, însă Belcolade, prăjitura cu ciocolată cu lapte belgiană, rămâne una dintre cele mai căutate, iar prețul unui kilogram la raft este de 55 de lei.

„Românii consumă aproximativ 600.000 de torturi pe an, iar toate acestea se împart în două mari categorii: torturi cu ingrediente naturale – adică cu ou, unt, lapte etc. – și torturi din prafuri. Evident că cele din a doua categorie dețin peste 80 de procente din piață, deși producătorii le comunică drept manufacturate – lucru adevărat, dar înșelător într-o anumită măsură. Deci, atenție la consistența cremelor, a ciocolatelor și la frișcă. Dacă e din unt, atunci trebuie să se simtă untul în ea”, declară Laurențiu Dascălu.

Cel mai înalt tort creat pentru o nuntă celebră a depășit 2,4 m și a costat 24.000 de lei, iar tortul „Prințesă” a numărat 550 de ornamente în formă de fluturi și 3.000 de orhidee, toate realizate manual.

„La acea nuntă am mers cu opt oameni. Intrarea în sala restaurantului era prea mică pentru un așa tort. După ce am reușit să-l instalăm, am avut o problemă cu deplasarea lui în mijlocul sălii, se balansa și risca să cadă. Ne-au ajutat să facem asta toți chelnerii de la eveniment. După ce l-am prezentat în fața invitaților, a trebuit să-l tăiem și să-l punem pe farfurii ornat cu fluturi. A fost o întreagă desfășurare de forțe, dar a meritat”, își amintește Carmela Dragomir, creatoarea tortului.

Torturile Roberta și Olivia sunt alte creații de mari dimensiuni ale cofetăriei care au primit numele celor care le-au comandat.

Cofetăriile Delice au încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de aproximativ 22 de milioane de lei, are un peste 170 de angajați și sedii în Câmpina, Bușteni și Ploiești.

Sursa: Mediafax