Un studiu realizat la comanda KRUK – companie de management al creanțelor – arată că există și domenii în care angajații muncesc de plăcere chiar dacă au salarii mici, cum ar fi IT, medicină, educație sau servicii publice.

„Rezultatele cercetării din România subliniază plăcerea respondenților de a lucra, uitând de faptul că au un salariu mic. Acest lucru este mai pregnant la industriile IT (83%), Medicală (84%), Educațională (83%), Servicii Publice (85%). Singura ramură profesională ai căror reprezentanți nu se regăsesc în această afirmație este Comerțul”, se arată într-un comunicat al KRUK.

„Imprevizibilitățile vieții reprezintă o altă similaritate cu care respondenții se confruntă. Cheltuielile neașteptate, împreună cu problemele de sănătate și pierderea slujbei sunt situațiile în care indivizii din toate ramurile profesionale se confruntă cu un disconfort psihologic major. Cei din IT sunt singurii care fac o excepție”, notează autorii studiului.
Pe de altă parte, românii cu profesii în domeniile medical și comercial „au cele mai mari șanse de a avea întârzieri la plata datoriilor, având în vedere că 47% și respectiv 50% dintre aceștia au înregistrat în trecut restanțe la plata datoriilor curente”, conform sondajului de opinie comandat de KRUK Group cu ocazia celei de a șaptea ediții a sărbătoririi inițiativei Ziua fără datorii în România.

Aproximativ 43% dintre respondenții studiului s-au confruntat în trecut cu întârzieri la plata datoriilor precum chirii, abonamente telecom sau rate bancare. În cadrul studiului au fost luate în considerare 9 ramuri profesionale: servicii, comerț, construcții, transporturi, finanțe, IT, medicală, educațională și servicii publice, din șapte țări unde KRUK are operațiuni – Polonia, România, Cehia, Slovacia, Germania, Spania și Italia.

Pe plan internațional, la nivelul industriilor există similarități și diferențe. De exemplu, deși beneficiază de salarii relativ mari, specialiștii industriei IT nu sunt cheltuitori frivoli: numai italienii și polonezii adesea cheltuiesc mai mult decât își pot permite. „Datoriile financiare ale angajaților din industria IT reprezintă aproximativ o tremie din bugetul lor. Acestea reprezintă însă cea mai mică proporție din bugetul IT-iștilor români și spre comparație, cea mai mare proporție din bugetul specialiștilor IT slovaci”, mai arată autorii studiului.

Dintre respondenții țărilor participante în cercetare, IT-iștii români și spanioli recurg adesea la accesarea unui credit, comparativ cu celelalte țări participante în cercetare.

Din cercetare mai reiese că statutul de datornic nu este confortabil și nici convenient. „Creditul este o soluție extremă în situații financiare dificile pentru toți respondenții (între 57% și 65%). Atracția față de extravaganță pare stăpânită de către respondenți, dar uneori este uitată.

Sondajul de opinie KRUK a fost realizat de KANTAR TNS în perioada 29 septembrie – 19 octombrie 2017.

KRUK România este membră a Grupului KRUK și a fost înființată în anul 2007. Grupul desfășoară operațiuni în Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia, Germania, Italia și Spania. Din anul 2011, compania KRUK a fost listată pe Bursa de Valori Varșovia.

sursa: mediafax.ro