Vadim Fîntînari si Zoltán Gyulai-Nagy, doi studenti pasionati de informatica, au vrut sa vina in ajutorul comunitatii, plecand de la o idee prin care au vrut sa ofere o solutie pentru facilitarea parcarii autoturismelor in zonele urbane aglomerate.

Vadim Fintinari, Co-fondator Steepsoft
Zoltan Nagy, Co-fondator Steepsoft

“Totul a inceput in noiembrie 2017, cand impreuna cu colegul meu Zoltan, studenti in anul II la informatica, am inceput sa lucram la ideea ce a urmat sa devina sPark. Initial a fost doar ideea unui proiect care sa vina in ajutorul comunitatii si din care sa invatam. Acum, 10 luni mai tarziu, alaturi de partenerii si consultantii nostri, ne pregatim sa aducem sPark 2.0 pe piata, cu scopul de a rezolva problema parcarilor din orasele aglomerate”, spune Vadim.

sPark este o solutie bazata pe inteligenta artificiala si Computer Vision, care functioneaza cu orice sursa de date video (camere de supraveghere deja montate sau dispozitivul oferit de  firma). Se monteaza dispozitivul, un produs “plug and play” de dimensiunea unui smartphone si parcarea devine una inteligenta, atat de simplu. Sistemul studiaza comportamentul uman, urmareste masinile si invata cum parcheaza oamenii. Odata ce a invatat cum se parcheaza in zona respectiva, acesta pune la dispozitie utilizatorilor informatii despre disponibilitatea locurilor de parcare, intr-un mod clar si intuitiv, prin intermediul unei aplicatii gratuite care le ofera cea mai rapida ruta spre acel loc.

Solutia vine ca o alternativa robusta si mai ieftina la solutiile de tipul “parcari inteligente” ale competitorilor directi si indirecti, limitate la implementari costisitoare (senzori – greu de montat, pot fi acoperiti de zapada, pot fi stricati in timpul dezapezirilor; solutii LIDAR), spune Vadim Fîntînari. Este o solutie ce poate imbunatati semnificativ vietile oamenilor din comunitate, ideala pentru orasele aglomerate. Toate acestea cu investitii minime si un timp scurt de implementare.

“Activitatea de pana acum a insemnat munca intensa si planificare. Desi au existat limitari tehnologice pe care a trebuit sa le intoarcem in favoarea noastra si situatii in care a fost necesar sa ne descurcam cu fonduri limitate,  increderea in ceea ce facem ne-a ajutat si motivat sa construim zilnic tot mai mult”, a cotinuat Vadim.

Cei doi fondatori intentioneaza sa colaboreze cu primariile si companiile implicate activ in miscarea ce va aduce orasele din Romania in randul oraselor inteligente din Europa, orase pe care ei le vad mai verzi, mai prietenoase si mai inteligente.

Solutia va fi prezentata la Dezbaterea Smart City Alba Iulia 2018, care va avea loc pe 8 si  9 Octombrie, la Hotel Medieval din cetatea Alba Carolina. pentru detalii accesati https://smartcity.concordcom.ro/acasa/detalii-eveniment-alba-iulia/