Senatorii au adoptat, în plenul de miercuri, proiectul de lege care prevede înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, cu amendamente care vizează felul prin care statul își desemnează reprezentanții în Consiliul de supraveghere.

Inițiativa legislativă a primit 72 de voturi “pentru” adoptare, 30 de voturi “împotrivă” şi o abţinere.

Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a susținut de la tribuna plenului că inițiativa va beneficia de îmbunătăţiri, atunci când va ajunge la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional pe acest proiect de lege.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a afirmat, marți, că amendamentele depuse la inițiativa legislativă pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții vin în urrma unor subiecte discutate cu Comisia Europeană.

“Amendamentele vizează în special subiecte pe care le-am discutat la nivelul Comisiei Europene, cu cei de la Eurostat şi asupra cărora cei de la Eurostat au spus că sunt acceptabile şi vor face ca acest instrument să fie considerat în afara bugetului, ceea ce este foarte important. Amendamentele vizează în special modul în care statul desemnează în Consiliul de supraveghere reprezentanţii săi. Aici s-a stabilit clar să nu fie mai mult de doi reprezentanţi din partea statului în Consiliul de supraveghere”, a spus Teodorovici.

El a mai precizat că în acest fond vor fi numai companiile profitabile: “Un alt element important este acela legat de faptul că Fondul trebuie să fie cel care să decidă vizavi de vânzarea unui pachet de acţiuni la acele companii care sunt parte din Fond, şi nu statul, ceea ce este o abordare normală şi logică. Oricum, Fondul este obligat prin lege (…) să acţioneze în interesul economic al României. Deci, nu poate să fie un risc, un derapaj de altă natură”, a completat ministrul de Finanțe.

Toate cele trei partide de Opoziție, PNL, PMP și USR s-au opus proiectul de lege, acuzând că nu a existat suficient timp pentru analiza și dezbaterea amendamentelor.

sursa: mediafax

Good News