Marţi, 11 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Primăria Generală a Municipiului București (PMB) au lansat oficial “Bucharest Start-Up City”.

Proiectul face parte dintr-un protocol de colaborare mai aplu ce vizează promovarea cooperării dintre autorităţile publice locale şi organizaţiile patronale reprezentative pentru IMM-uri, sporirea gradului de transparenţă al administraţiei publice locale şi al gradului de responsabilitate al acestora faţă de întreprinzători și dezvoltării şi consolidării sectorului privat, cu precădere al întreprinderilor mici şi mijlocii din Municipiul București.

“Bucharest Start-Up City” are ca principal scop susținerea start-up-urilor din Municipiul București prin finanţarea a 200 de startup-uri ale întreprinzătorilor bucureşteni, cu câte 50.000 euro fiecare. Valoarea totală a proiectului este de 10 milioane de euro, bugetul fiind alocat de către Primăria Generală a Muncipiului București, de implementarea, coordonarea și gestionarea proiectului urmând a se ocupa experții din cadrul CNIPMMR.
Programul va demara anul viitor, regulamentul urmând a se posta în luna ianuarie 2019 și dezbatut în cadrul unei conferințe de presă ulterioare.

“Protocolul pe care l-am semnat astăzi conţine mai mulţi paşi, astăzi operaţionalizăm acest program, “Bucharest Start Up City”, dar împreună vom continua să lucrăm pentru mediul antreprenorial din Bucureşti, prin înfiinţarea ulterior a unei agenţii de atragere de investiţii în parteneriat public-privat, prin înfiinţarea unor instrumente suport pentru antreprenori de tipul incubatoarelor, acceleratoarelor de afaceri, dar şi un fond de investiţii pentru Capitală. Astfel, vom implementa ceea ce se cheamă un ecosistem de afaceri. Avem grijă împreună de toţi antreprenorii, fie ei la început de drum sau în altă etapă de dezvoltare și era normal ca Primăria Capitalei și Bucureștiul să fie cei care generează această primă inițiativă.”, a menționat Florin Jianu în cadrul conferinței de presă.

“Împreună cu domnul Florin Jianu în acest moment am semnat protocolul de colaborare dintre Primăria Capitalei și CNIPMMR, în urma căruia, acestui demers extrem de important, practic, demarăm un program amplu de încurajare a mediului privat în capitala României. (…) Îi așteptăm, așadar, pe tinerii antreprenori din Capitală să își pregătească proiectele și, din momentul în care va fi depus Regulamentul, să și aplice.”, a menționat Primarul General al Municipiului București, Gabriela Firea.
Protocolul de colaborare dintre cele două instituţii prevede 4 programe de susţinere a mediului privat şi a tinerilor antreprenori, Bucharest Start-up City fiind primul dintre acestea.
Celelalte trei proiecte, care vor fi implementate intr-o etapă ulterioară, sunt:
  •  Dezvoltarea de incubatoare pentru susţinerea antreprenoriatului;
  •  Înfiinţarea în parteneriat a Agenţiei de Business,
  •  Implementarea în parteneriat a unor instrumente financiare (inclusiv fonduri europene), alături de alţi actori relevanţi (instituţii bancare), (așa cum este prevăzut în Programul de Guvernare Locală 2016-2020, este necesară cooperarea dintre administrația publică – partenerii sociali- mediul privat, pentru dezvoltarea inteligentă a orașului).
Dupa semnarea Protocolului, experții Primariei Municipiului Bucuresti, împreună cu cei de la Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) se vor constitui în grupuri de lucru pentru realizarea Regulamentului privind modalitatea de accesare a fondurilor.
După finalizarea documentului, Regulamentul Bucharest Start-up City va intra în dezbatere publică astfel încât fiecare parte interesată să poata face eventuale propuneri de îmbunătățire sau cu alte sugestii privind criteriile de eligibilitate, domeniile vizate și mecanismul finanțării.
După perioada de dezbatere publică, regulamentul se va supune aprobării CGMB iar apoi se va înfiinţa o platformă online dedicată acestui program unde persoanele interesate vor putea depune planurile de afaceri; CNIPMMR va deschide sesiunea pentru depunerea proiectelor online, experți financiari vor analiza planurile de afaceri, pe baza criteriilor de selecție, se vor declara castigătorii, iar proiectele vor fi monitorizate și sustinute în implementare.

Sursa: comunicat de presa PMB