În frumoasa Bucovină, originile ancestrale sunt motiv de mândrie pentru oamenii locului care le valorifică și duc mai departe prin tradiții și obiceiuri.

O îndeletnicire prin care Bucovina s-a remarcat la nivel național, dar nu numai, este arta încondeierii ouălor. Oamenii de aici au ridicat la rang înalt această practică tradițională, fapt ce a dus la înființarea a trei muzee dedicate ouălor încondeiate: două sunt colecţii particulare, al artistei Lucia Condrea din Moldovița, respectiv profesoarei Letiţia Orşivschi de la Vama și unul realizat datorită administrației locale, în Ciocănești.

Muzeul Ouălor „Lucia Condrea” din Moldovița este considerat cel mai mare muzeu de autor cu ouă încondeiate din lume. Din cele peste 30.000 de ouă încodeiate de-a lungul anilor de artistul plastic Lucia Condrea, în prezent, în muzeul din Moldovița sunt expuse peste 11.000 de exemplare. În cele 106 vitrine sunt așezate creațiile artistei, ouă încondeiate foarte vechi, dar și o expoziție internațională, de la creatori din 56 de țări renumite datorită tradiției în acest domeniu. Numeroase lucrări ale domniei sale sunt expuse în marile muzee ale lumii și în Case Regale.
Muzeul Oului de la Vama găzduiește în cele 5 încăperi mari peste 11.000 de ouă încondeiate. Din acestea, peste 4.000 de ouă de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări lucrate de artizanii lumii. Printre expoatele aranjate veți găsi și ouă rare cum ar fi cele de emu, nandu, tinamu, geko, broască țestoasă sau crocodil.
Exponatele bucovinene adună ouă negolite, moştenite din bătrâni, cu o vechime între 50 şi 100 de ani, ce păstrează simbolurile bucovinene dominate – în culori naturale, obţinute din fierturi de plante. Mai sunt aici ouă vechi din Oltenia, Muntenia sau ouă lucrate cu tuş şi cu motive florale din zona Dornelor.

Muzeul Național al ouălor încondeiate din Ciocănești a fost înfiiințat la iniţiativa administraţiei locale în anul 2007, odată cu Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, într-o clădire de lemn. Aici erau găzduite atât ouă încondeiate, cât şi obiecte de preţ ale tradiţiei populare zonale. După 7 ani, muzeul a fost separat de colecţia etnografică, având acum independenţă culturală în incinta Casei de Cultură „Florin Gheuca” Ciocăneşti.
În cadrul muzeului sunt expuse peste 3000 de ouă încondeiate care demonstrează măiestria autentică a acestei îndeletniciri din vechi timpuri, cel mai vechi exponat datând din 1941. Unicitatea sa este dată de faptul că aici sunt prezente ouă încondeiate din toată ţara, majoritatea fiind premiate la Concursul de încondeiat organizat în cadrul Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti. De altfel, întreaga localitate pare un muzeu, cu casele ca niște opere de artă, iar invitația noastră este de a vă face timp să vizitați aceste locuri parcă desprinse din poveștile bunicilor.