În perioada 7- 10 mai 2019, Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu UNICEF şi OMS , au organizat la Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, o campanie de informare şi vaccinare, se arata intr-un comunicat de presa.

În aceasta perioada, la sediul Primărie din Ţăndărei, a funcţionat un centru de informare şi vaccinare. Au fost organizate zilnic informări despre vaccinare, în cadrul cărora specialişti în promovarea sănătăţii au informat părinţii despre beneficiile vaccinării şi au răspuns la întrebările şi nelămuririle părinţilor legate de vaccinare.

În urma acestor informări, la centrul de vaccinare s-au prezentat, în perioada 7-10 mai, un număr de 169 de copii, dintre care 142 au fost vaccinaţi şi alţi 27 au avut contraindicaţie temporară de vaccinare. Au fost utilizate 233 de doze de vaccin cu care au fost vaccinaţi copiii conform calendarului naţional de vaccinare, astfel: 127 vaccinuri ROR, 11 vaccinuri Hexavalent, 9 vaccinuri antipneumococice şi 86 doze vaccin tetravalent.

Conform datelor disponibile la DSP Ialomiţa, în Ţăndărei, rata de vaccinare în primul trimestru al anului 2019 a fost de doar 2,3%, în luna martie fiind vaccinat un singur copil din cei 611 care necesitau vaccinare, conform Planului Naţional de Vaccinare. În cadrul acestei campanii door to door, a fost stabilit numărul copiilor existenţi în localitate, care a relevat o diferenţă considerabilă faţă de catagrafierea realizată în baza evidenţelor copiilor înscrişi la medicii de familie.

domiciliu Ţăndărei / grupa de vârstă

0-9 ani / 10-18 ani / 0-18 ani

înscrişi pe lista MF – 1380 / 1496 / 2876

restanţieri la vaccinare – 611 / 513 / 1124

existenţi în teren – 125 / 101 / 226

vaccinaţi – mai 2019 – 98 / 44 / 142

% vaccinaţi din existenţi – 78,40 – 43,56 – 62,83

Numărul mic de copii aflaţi în localitate în perioada derulării campaniei este determinat de faptul că foarte mulţi locuitori ai căror copii se afla în evidenţele medicilor de familie sunt plecaţi la muncă în străinătate împreună cu copiii.

Schimbul de informaţii privind vaccinarea şi situaţia persoanelor nevaccinate în UE, precum şi stabilirea paşilor necesari pentru construirea unui registru european de vaccinare, au fost teme de discuţie lansate de autorităţile române în cadrul workshop-ului organizat la Cluj Napoca în perioada 9-10 mai, cu tema “Vaccinarea: de la realizări la provocări şi obstacole, în contextul sănătăţii publice”, la care au participat experţi, coordonatori ai programelor naţionale de vaccinare şi secretari de stat din ministerele de resort din ţările membre ale UE, din ţările SEEHN, precum şi reprezentanţi ECDC, OMS-Europa, UNICEF, eveniment organizat pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

“Am demarat anul trecut aceste campanii împreună cu UNICEF şi OMS, ocazie cu care am fost în mai multe comunităţi vulnerabile care aveau o rată scăzută de vaccinare. Sunt zone sărace, cu oameni simpli şi frumoşi pe care avem datoria să încercăm sa-i educăm, pentru că educaţia poate să îi schimbe. După derularea campaniilor de anul trecut, s-a înregistrat o scădere a cazurilor de rujeolă, de aceea am decis să continuăm. Am cerut şi direcţiilor de sănătate publică să replice acest tip de campanie cu sprijinul autorităţilor locale, astfel încât să intervenim în cat mai multe comunităţi care au nevoie de sprijin pentru a înţelege necesitatea vaccinării în beneficiul copiilor lor”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.