Jpeg
Aproape 30.000 de răsaduri de legume din soiuri tradiţionale româneşti vor fi scoase, de luni, la vânzare, de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, din serele proprii. Produsele sunt mult mai bune la gust decât cele provenite din sămânţă de import.
Florica Măniuțiu, reprezentant al USAMV Cluj-Napoca, a declarat, joi, presei, că se vând răsaduri de tomate, ardei gras roșu, galben și kapia, vinete, gogoșari, țelină, ardei iute, dar și plante aromatice.
rasad
rasad

”Punem în vânzare, începând de luni, din serele USAMV, aproape 30.000 de răsaduri de legume din soiuri tradiţionale româneşti, sămânţa fiind achiziţionată de la o staţiune de cercetare pentru legumicultură de la Buzău şi din stocuri proprii obţinute de la diverse persoane. Clujenii vor putea achiziționa răsaduri de tomate din soiurile Inimă de bou, crețe – circa 25.000 de fire, ardei gras roșu, galben și kapia – 1.500 de fire, vinete -1.000, gogoșari – 500, țelină – 500, ardei iute – 300, dar și plante aromatice – busuioc, salvie, mentă, oregano, leuștean, tarhon, cimbru și cimbrișor, în total 300 de fire. Aceste soiuri tradiționale românești sunt indicate pentru cultivarea speciilor de legume în grădinile clujenilor, au căutare pentru că sunt mai bune la gust. Roșiile, de exemplu, au pielița subțire și sunt zemoase”, a spus Măniuțiu.

Potrivit acesteia, prețul unui fir de răsad de legume în ghiveci nutritiv costă 1,20 lei, iar firul de plante aromatice costă 6 lei.

Răsadurile au fost însămânţate în jurul datei de 10 martie în serele USAMV, în condiţii constante de temperatură şi umiditate, iar clujenii care le cumpără trebuie doar să le scoată din ghiveci, după care le pot planta în grădini şi uda.

”Primele recolte din aceste răsaduri sunt aşteptate la sfârşitul lunii iunie – mijlocul lunii iulie. Banii obţinuţi sunt predaţi USAMV, iar o parte se întorc la sere, pentru continuarea proiectelor”, a subliniat Florica Măniuțiu.

Vânzarea răsadurilor va avea loc, începând de luni, 16 aprilie, între orele 8 – 15, până la epuizarea stocurilor.

Sursa: Mediafax