O rețea de smartphone-uri poate analiza date într-o fracțiune de timp. Deși ar fi trebuit să dureze decenii folosind metode tradiționale de calcul, rețeaua bazată pe cloud poate să creeze aceeași cantitate de date în câteva luni. De exemplu, un computer personal care lucrează 24 de ore pe zi va rula 300 de ani pentru a procesa datele necesare, în timp ce 100.000 de smartphone-uri care rulează șase ore pe zi, ar putea termina treaba în trei luni.

Un proiect care utilizează mii de smartphone-uri a ajutat la descoperirea proprietăților anti-cancer ale alimentelor și medicamentelor de zi cu zi. Proiectul, condus de cercetători de la Imperial College din Londra, utilizează inteligența artificială pentru a prelucra volume imense de date pe o rețea de smartphone-uri de tip cloud computer, iar totul se petrece peste noapte.

Printre cele mai recente descoperiri se află datele despre medicamentele existente pentru diabet zaharat și infecții și despre potențialul lor de a fi regândite pentru a combate cancerul, precum și identificarea a sute de molecule anti-cancer în alimentele de zi cu zi, cum ar fi portocalele, varza și strugurii.

Prin descărcarea unei aplicații și deschiderea acesteia pe timp de noapte, publicul poate să doneze o parte din puterea de procesare neutilizată a telefonului pentru a furniza date și pentru a accelera cercetarea cancerului în timpul somnului.

Echipa Imperial, condusă de Dr. Kirill Veselkov de la Departamentul de Chirurgie și Cancer, a colaborat cu Fundația Vodafone – care realizează aplicația DreamLab – pentru a efectua cercetarea.

Helen Lamprell, Director General al Afacerilor Externe, Vodafone UK, a declarat: “Am lansat DreamLab în Marea Britanie în urmă cu aproape un an și, într-o perioadă scurtă de timp, a făcut posibilă o cercetare vitală care altfel ar fi durat de ani de zile. Proiectul demonstrează puterea tehnologiei și cum, pur și simplu prin descărcarea aplicației DreamLab, puteți face o diferență reală în prevenirea cancerului. “

Cele mai recente descoperiri din proiect, publicate in revista Scientific Reports, au folosit platforma pentru a analiza datele privind continutul molecular a peste 8000 de alimente consumate zi cu zi, identificând mai mult de 110 molecule de combatere a cancerului. Multe dintre aceste molecule sunt flavonoide, uriașa clasă de compuși care ajută la colorarea fructelor și legumelor.

Ei au descoperit, de asemenea, proprietăți anti-cancer asociate cu un număr de medicamente existente. Printre aceștia se numără medicamentul anti-diabetic Metformin și anti-microbianul Rosoxacin.

În timp ce aceste concluzii ale studiului în stadiu incipient sunt incurajatoare, cercetatorii spun ca sunt necesare acum lucrări suplimentare pentru a confirma  proprietăţile clinice ale moleculelor identificate în produsele alimentare. Ei speră acum să exploreze în continuare diferite combinații de molecule alimentare, folosind simulările AI pentru a examina impactul potențial pe care îl pot avea asupra cancerului.

Dr. Kirill Veselkov, cercetator principal, de la Departamentul de Chirurgie si Cancer al Imperial, a declarat: “Acesta este un moment inedit pentru noi. Urmatorul pas este sa folosim tehnologiile AI pentru a explora impactul pe care il au diferitele combinatii de medicamente si alimente” , “Am construit o echipă de gastronomi moleculari, oameni de știință, cercetători biochimici, oameni de știință senzoriali, bucătari-șefi de la Michelin si  doctori pentru a avansa în faza următoare a proiectului”.