Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (Programul MTN) va fi modificat astfel încât plafonul finanțărilor va crește în 2018-2019 de la 20 la 27 de miliarde de euro, arată un proiect de Hotărâre de Guvern lansat în dezbatere de Ministerul Finanțelor Publice – MFP.

Viitorul normativ va modifica Hotărârea Guvernului nr. 1264/2010 pentru aprobarea programului-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes”. Acest program reprezintă o facilitate neangajantă, care se încheie între MFP, în calitate de emitent, și un grup de instituţii financiare selectate. Facilitate în cadrul căreia pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe piețele externe în baza unei documentaţii contractuale standard.

Programul MTN asigură lansarea emisiunilor de obligaţiuni pe pieţele internaţionale de capital în baza procedurilor prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1470/2007, cu modificările şi completările ulterioare, oferind emitentului avantajul accesării pieţelor de capital într-un timp mai scurt decât cel necesar parcurgerii etapelor pentru efectuarea fiecărei tranzacţii individuale.

Sintagma de „Program-cadru de emisiuni de titluri de stat” reprezintă practic infrastructura contractuală în baza căreia se pot efectua emisiuni de obligațiuni pe piețele externe, fiind încetățenit ca utilizare pe piețele internaționale de capital, fără a fi asociat în mod direct cu maturitatea instrumentelor emise sau cu durata pe care se poate desfășura un astfel de program. De asemenea, contractele care formează această infrastructură (dealer agreement, agency agreement etc.) sunt guvernate de legea engleză și respectiv legea SUA, fiind revizuite de câte ori este necesar, cu ocazia actualizării anuale a programului MTN.

În forma sa actuală, Hotărârea Guvernului nr. 1264/2010 reglementează posibilitatea de a emite obligaţiuni pe pieţele externe, în sumă maximă, în orice moment, de 20 de miliarde de euro sau echivalent în orice valută.

„Valoarea obligaţiunilor emise şi nerambursate (în euro și dolari SUA) în cadrul Programului MTN este în prezent de cca. 19,1 miliarde de euro (valoare calculată la cursul de schimb al Băncii Naționale a României, valabil în data de 28 noiembrie 2017), după cum urmează: 2012 – 2,25 miliarde de dolari SUA și 1,5 miliarde de euro, 2013 – 1,5 miliarde de dolari SUA și 2 miliarde de euro, în 2014 – 2 miliarde de dolari SUA și 2,75 miliarde de euro, în 2015 – 2 miliarde de euro, în 2016 – 3,25 miliarde de euro, în 2017 – 2,75 miliarde de euro. La momentul prezent, suma disponibilă pentru emisiuni de euroobligațiuni în cadrul Programului este de aprox. 0,93 miliarde de euro”, se arată în Nota de Fundamentare a viitorului act normativ.

„În contextul implementării planului anual de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice, pentru perioada 2018-2019, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere emiterea de euroobligațiuni în valoare de aproximativ 8 miliarde de euro (echivalent)”, se mai arată în documentul citat.

În consecință, pentru acoperirea nevoilor de finanțare de pe piețele externe pentru perioada 2018-2019 şi luând în considerare suma rămasă disponibilă de 0,93 miliarde de euro, „se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 7 miliarde de euro”, precizează MFP.

Practica în domeniu relevă faptul că emitenții suverani utilizează programe MTN fără a limita valabilitatea acestuia pe o anumita perioadă de timp, programul fiind lansat inițial cu o valoare inițială și care poate crește pe parcurs în funcție de perioada finanțată, de schimbările necesităților de finanțare și de alte elemente relevante pentru emitent – strategia de finanțare, evoluția deficitului bugetar etc. Astfel, spre exemplu, „în cazul Poloniei valoarea Programului MTN a crescut gradual începând cu anul 2007, de la 25 de miliarde de euro la un nivel de 70 de miliarde de eur în anul 2017”, mai arată MFP.

Cu alte cuvinte, modificările introduse vizează înlocuirea la art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1264/2010 a sumei maxime de 20 de miliarde de euro sau echivalent în orice valută, cu valoarea de 27 de miliarde de euro sau echivalent în orice valută, având ca scop acoperirea necesarului brut de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2018-2019.

De asemenea, MFP intenţionează să menţină și să consolideze rezerva financiară în valută la un nivel de acoperire a necesarului brut de finanţare „care să permită preîntâmpinarea eventualelor şocuri externe sau a fenomenelor de contagiune externă care ar putea genera presiuni asupra costurilor de finanţare şi de refinanţare a datoriei publice din cursul anului”, argumentează inițiatorii.

sursa: mediafax.ro