Asociatia ProBikeAddiction din Iasi, membra a Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR), afiliata la European Cyclists Federation, impreuna cu organizatii de profil de la nivel national, autoritati publice centrale si locale si jucatori din industria de turism din Romania fac eforturi pentru amenajarea celor 2 rute Eurovelo in Romania si implicit adoptarea unei hotarari de guvern care sa reglementeze marcajele cicloturistice pentru dezvoltarea retelei de trasee cicloturistice marcate de la nivel national.

ProBikeAddiction (PBA) a inceput de la explorarea pasiunii membrilor sai pentru mersul pe bicicleta. Ioana si Cristi Amariutei sunt cei doi cofondatori, voluntarul cel mai tanar, Stefan (8 ani) facand parte tot din familie.

“Calatoriile cu bicicleta erau in principal pentru relaxare si au devenit usor o mod de viata – bicicleta pentru mers la gradinita si apoi la scoala, bicicleta pentru mers la serviciu, bicicleta pentru explorarea Romaniei frumoase”, spune  Ioana Amariutei Popa, unul dintre cofondatorii PBA.

“Am pornit de la ideea ca sunt cu siguranta mai multe persoane carora le place sa descopere locuri frumoase pe bicicleta si asa au inceput turele de cicloturism – care sunt mai mult decat deplasari pe bicicleta dintr-un punct in altul si mai mult experiente de viata”, a continuat Ioana.

ProBikeAddiction organizeaza cursuri de invatat mersul pe bicicleta

Acestea au venit firesc dupa ce au constat ca erau persoane care ar fi vrut sa mearga in turele organizte de asociatie, dar nu stiau sa pedaleze. In patru ani de cand sunt organizate aceste cursuri, peste 1500 de ieseni au invatat sa mearga pe bicicleta.

“De altfel toate ideile pe care le avem vin din comunitate. Multi ne-au spus – Stim sa mergem pe bicicleta, dar unde putem pedala in siguranta? Asa a fost marcat primul traseu de cicloturism din zona Uricani, intr-o padure aflata la doar 8 kilometri de Iasi. Traseul este unul usor tocmai pentru a putea fi parcurs si de familii cu copii. In toate activitatile noastre punem accent pe siguranta deplasarii – de aceea facem cursuri de educatie rutiera pe bicicleta in scoli, cursuri de mecanica pentru biciclete. Incercam sa ajungem la cat mai multe persoane sa promovam mersul pe bicicleta”, a mai declarat Ioana.

Dupa cinci ani bilantul ProBikeAddiction arata cam asa:

➡300 beneficiari (2017) ai proiectului Academia Velo de educatie rutiera pe bicicleta in scoli

➡ 700 de cicloturisti au participat in turele ghidate organizate de ProBikeAddiction

➡ 1600 de beneficiari directi ai cursurilor de invatat mersul pe bicicleta si ai cursurilor de mecanica

➡ 350 de beneficiari ai campaniilor umanitare Prima bicicleta … de Craciun si Siguranta biciclistului (Costuleni)

Munca le-a fost recunoscuta in decembrie 2017 cand au primit premiul “Se poate” pentru dezvoltare comunitara prin cicloturism din partea OMV Petrom (ProBikeAddiction fiind beneficiari ai unui proiect “Idei din Tara lui Andrei”, in 2013, intitulat Cicloturismul ca solutie, care continua si astazi).

ProBikeAddiction  isi sustine activitatea din sponsorizarile primite in cadrul proiectelor pe care le realizeaza. Insa acestea nu le este de ajuns pentru autosustinere si de aceea, fiecare membru al echipei are si cate un “job de zi”.

Mersul pe bicicleta devine din ce in ce mai popular in Romania, mai ales ca modalitate de relaxare si petrecere a timpului liber de calitate. In cei cinci ani de activitate Ioana a observat o crestere exponentiala a numarului de biciclisti, dovada fiind si participarile masive de la evenimentele de masa, cresterea industriei de biciclete si componente.

“Traim din pacate intr-un cerc vicios in ceea ce priveste o infrastructura potrivita pentru pedalat in siguranta – nu sunt piste de bicicleta, pentru ca nu sunt biciclisti (spun autoritatile – desi afirmatia e din ce in ce mai falsa) si nu sunt biciclisti prea multi, pentru ca nu este o infrastructura coerenta care sa asigure un pedalat in siguranta. Insa cred ca vom ajunge acolo, datorita efortului mare depus de asociatii prociclism, asa cum suntem si noi. Lucram pe mai multe fronturi, in cadrul Federatiei Biciclistilor din Romania, unde sunt vicepresedinte, inaintam inclusiv propuneri legislative care sa reglementeze aspecte vitale legate de mersul pe bicicleta in Romania, ramase deocamdata la standarde invechite si defavorabile dezvoltarii”, a continuat Ioana.

ProBikeAddiction a redactat un  ghid practic pentru siguranta biciclistului si sustine cursuri de mecanica de supravietuirehttp://www.probikeaddiction.ro/index.php/ateliere/205-intretine-ti-singur-bicicleta-cursuri-practice-de-mecanica!

Good News