Primarul Nicușor Dan a anunțat investițiile pe care le va face în acest an, dar și la ce proiecte renunță

Primăria Generală a municipiului București a realizat schița bugetului local pentru 2021. Astfel, din bugetul de circa 5 miliarde de lei, vor fi plătite subvenții, datorii curente și datoria publică ajunsă la scadență, lucrări de investiții și cheltuielile curente ale primăriei și instituțiilor subordonate.

Investițiile preconizate pentru acest an sunt:

  • reabilitarea rețelei de termoficare a Capitalei (am prevăzut bani pentru modernizarea a 53 de kilometri de rețea)
  • investiții în spitale (în special pentru instalații și pentru securitatea la incendiu)
  • consolidarea clădirilor cu risc seismic (lucrăm în continuare la cele 12 șantiere deschise și vom deschide alte 17)
  • continuarea lucrărilor la Bd. Prelungirea Ghencea, pe segmentul dintre str. Brașov și str. Râul Doamnei
  • realizarea unui nou Plan Urbanistic General
  • introducerea semaforizării inteligente
  • digitalizarea PMB în ceea ce privește sistemul de management al documentelor.

”Pentru investițiile în marile proiecte de infrastructură în derulare (stația de la Glina, de pildă) sau pe care le-am anunțat anul trecut, în campanie (de exemplu, trenul metropolitan sau modernizarea liniilor de tramvai) ne vom baza pe fondurile europene, inclusiv cele din PNRR.

Lucrul care afectează puternic capacitatea primăriei de a face investiții din banii proprii în acest an este nivelul uriaș al datoriilor. Pentru a închide această problemă, am prevăzut peste 1 miliard de lei în buget pentru plata diverselor datorii (datorii pentru lucrările efectuate de către companiile de construcții, rate și dobânzi pentru împrumuturile ajunse la scadență, datorii rezultate din despăgubirile neplătite de administrația Firea etc.) și vom avea o discuție separată cu Guvernul pentru reeșalonarea datoriei de 900 de milioane de lei către ANAF„, a declarat Nicușor Dan, primarul general al capitalei.

Primarul a mai anunțat că nu va mai aloca bani în acest an pentru achiziții de mașini, pentru publicitate, pentru statui și vor spune adio șalupelor, autobuzelor-amfibie, băncilor anti-furt, iepurașilor gigantici și altor cheltuieli aberante. În același timp, vor plafona salariile în primărie la nivelul anului trecut.

Acest buget va ajunge la consilierii generali, urmând ca majoritatea din CGMB să facă modificările pe care le consideră necesare, iar acea formă a bugetului va intra în dezbatere publică.