Municipiul Iaşi a semnat Declaraţia privind o acţiune comună pentru încurajarea transformării digitale durabile în oraşele şi colectivităţile din Uniunea Europeană, a anunţat primarul Mihai Chirica.

Declaraţia a fost lansată de Comisia Europeană, Comitetul Regiunilor, Preşedinţia finlandeză a Uniunii Europene, EUROCITIES, Reţeaua Open and Agile Smart Cities (OASC) şi Reţeaua europeană a laboratoarelor pentru modul de viaţă (ENoLL) cu scopul de a promova o modalitate europeană de transformare digitală şi de a încuraja o dezvoltare durabilă a serviciilor digitale pentru oraşe şi comunităţi. Aceasta este o declaraţie concretă şi concentrată care urmăreşte priorităţile locale ale oraşelor şi comunităţilor din economia globală a datelor.

“Multe oraşe din Europa au avut iniţiative care au condus la soluţii digitale, unele cu succes, altele rămânând la stadiul de proiect pilot. Prin semnarea şi asumarea declaraţiei propuse de Comisia Europeană toate nivelurile de guvernare din Uniunea Europeană îşi vor uni forţele pentru a dezvolta soluţii digitale care vor permite europenilor să se bucure de o calitate mai bună a vieţii. Cu fiecare an avansăm tot mai mult în era digitală, iar 2020 va fi cu siguranţă marcat prin apariţia de dispozitive, maşini şi case mai inteligente, ceea ce duce la o viaţă şi muncă mai inteligente. În Municipiul Iaşi gestionarea deşeurilor a devenit mai ecologică şi este urmărită de sisteme automate. De asemenea, facem paşi importanţi în digitalizarea transportului public şi ne-am propus ca în 2020 să uşurăm interacţiunea cetăţenilor cu Primăria, punându-le la dispoziţie platforme electronice specializate. Avem proiecte în ceea ce priveşte digitalizarea parcărilor, a siguranţei cetăţenilor, asistenţei medicale şi a procesului educaţional. Transformarea digitală ne va permite să ne adaptăm la un mod de viaţă mai eficient şi mai inteligent”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Reamintim că municipiul Iaşi a câştigat competiţia Digital Cities Challenge şi a semnat Declaraţia de cooperare privind transformarea digitală şi creşterea oraşelor inteligente. De asemenea, Iaşul deţine preşedinţia Reţelei Open and Agile Smart Cities (OASC) România.

sursa: comunicat de presa