Constanța face un nou pas înainte spre a deveni unul dintre primele orașe smart ale României. Este vorba despre implementarea unei aplicații informatice ce va asigura un serviciu online de reclamații și sesizări ale locuitorilor orașului.

Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a declarat saptămâna trecută într-o conferință de presă că aplicaţia “Sesizări Constanţa” este disponibilă sub forma unui ghişeu virtual, prin intermediul căruia cetăţenii pot comunica administraţiei locale orice problemă de natură civică, urbanistică sau socială.

“Sesizările şi reclamaţiile sunt centralizate într-o bază de date şi răspunsurile vor fi acordate cetăţenilor creând un sistem de feedback continuu. Mai precis, reclamantul poate să vadă în timp real ce se întâmplă cu sesizarea lui, unde ajunge, cine trebuie să răspundă, traseul birocratic parcurs”, a spus Făgădău, țindând să sublinieze că această aplicație este disponibilă gratuit.

Modernizarea şi informatizarea administraţiei prin conceptul smart-city

Primarul a dat asigurări că modernizarea şi informatizarea administraţiei prin conceptul smart-city vor aduce în scurt timp noi soluţii de organizare şi fiabilizare a serviciilor şi managementului. “Nu este singura aplicaţie şi nu este singura linie în care dorim să modernizăm oraşul nostru. Conceptului de smart-city i se circumscriu mai multe direcţii şi proiecte. Acest an se constitue într-un laborator de testare a soluţiilor şi tehnologiilor produse. Până în momentul de faţă, am testat aplicaţii precum catalogul electronic, o apropiere a relaţiei părinte-elev-profesor, parcarea inteligentă, iluminatul inteligent, supraveghere video, anunţuri publice sau staţie de încărcare electrică, toate într-un proiect integrat. Avem în teste în momentul de faţă o semaforizare inteligentă la intersecţia bulevardelor Tomis cu Aurel Vlaicu, dar şi o aplicaţie TPARK, pentru plata parcării publice prin mesagerie telefonică. Suntem puţin în urma altor centre urbane, mai dezvoltate din acest punct de vedere, dar încercăm să accelerăm procesul de actualizare din punct de vedere tehnologic a Constanţei”, a afirmat edilul.