• Prima victorie a presedintelui Ludovic Orban in Europa: Siegfried Muresan a fost ales vicepresedinte al celui mai puternic grup politic European

Astazi s-a incheiat Congresul Partidului Popular European (PPE) care a avut loc la Zagreb, in Croatia, timp de doua zile. Europarlamentarul Siegfried Muresan a fost ales vicepresedinte al PPE, organizatie care reprezinta cel mai mare grup din cele 8 grupuri politice din Parlamentul European.

“In mandatul meu de vicepresedinte, voi lupta in primul rand ca Partidul Popular European sa fie partidul european care contribuie decisiv la intarirea Romaniei in Uniunea Europeana. Vreau ca Partidul Popular European sa fie in continuare partidul care rezolva problemele oamenilor, partidul care nu se joaca cu temerile europenilor, ci care ofera solutii ce functioneaza in realitate“, a declarat Siegfried Muresan.  Un obiectiv prioritar al mandatului sau va fi Bugetul multianual al Uniunii Europene post-2020 care trebuie adoptat cat mai repede, adecvat prioritatilor propuse. Daca vrem sa facem mai mult pentru oameni, ne trebuie si o finantare pe masura. Voi sprijini acest obiectiv si din Parlamentul European, unde sunt vicelider al Grupului PPE responsabil pentru buget.

“PPE a castigat ultimele 4 alegeri europene. Pentru a continua sa castigam in viitor, trebuie sa evoluam, trebuie sa tinem pasul cu asteptarile oamenilor, inclusiv cu noile asteptari ale tinerilor. De aceea, o alta prioritate a mea va fi sa reprezint interesele noii generatii. Este datoria noastra sa echipam tinerii europeni cu acele aptitudini de care au nevoie intr-o Europa unita. Cum 65% din angajatori apreciaza experienta internationala a viitorilor angajati, obiectivul meu este sa extindem toate acele programe care incurajeaza mobilitatea, precum Programul de mobilitate universitara Erasmus, a continuat Sigfried Muresan.

Peste 2000 de participanti si Romania reprezentata la varf

La congresul de la Zagreb au fost invitati sa participe aproape 2.000 de participanti din 40 de state. Romania a fost reprezentata de Presedintele actual Klaus Iohannis, Premierul Victor Orban si alte persoane importante din conducerea PNL.

Pe langa alegerea unei noi conduceri, la Congresul PPE s-au ridicat si dezbatut teme majore pentru Europa, cum ar fi cele referitoare la conturarea unor politici eficiente pentru schimbarille climatice, investitia in tineri si situatia Balcanilor de vest.

De asemenea, PPE isi propune sa determine cat mai repede transferul noilor tehnologii din laboratoare pe piata, asa incat sa creeze cerere pentru produse si servicii inovatoare deschizand astfel noi oportunitati de afaceri, in special pentru IMM-uri. Imbunatatirea duratei de viata a bateriei dispozitivelor electronice, precum si a masinilor electrice, inclusiv infrastructura de incarcare a acestora reprezinta o provocare si o oportunitate.

PPE solicita ca statele membre sa urmareasca atingerea unei rate de vaccinare de 95% pentru bolile pentru care vaccinul este sigur, iar  membrii PPE sa se implice in campanii pentru imbunatatirea ratelor de vaccinare si pentru a continua financiar durabilitatea programelor nationale de imunizare. Foarte important, PPE cere platformelor de socializare sa isi revizuiasca politicile privind continutul care ar putea dezinforma utilizatorii prin propaganda anti-vaccinare. Indeamna institutiile UE sa promoveze o campanie de promovare sustinuta la nivel European pentru vaccinarea si beneficiul acesteia pentru populatie, concentrandu-se pe furnizarea rezultatelor cercetarilor cavaccinarea este vitala pentru sanatatea societatilor noastre.

In ceea ce priveste agricultura PPE solicita incetarea rapida a tarifelor impuse produselor agricole din UE si  sfarsitul interventiilor motivate politic pe piata. Sectorul agricol este un sector volatil prin natura sa. Trebuie ca fermierii europeni sa fie protejati de mai departe de incertitudini.

Toate regiunile UE se confrunta cu impactul unei evolutii demografice majore, determinata de o scaderea natalitatii si cresterea sperantei de viata. Zonele rurale ( in care se gasecs peste 50% din cetatenii UE), sunt in prezent supuse pierderii tinerilor cetateni.

Prin urmare, PPE sustine elaborarea in comun a unui plan de actiune de catre autoritatile locale, regionale si nationale, care  sa fie coordonat de vicepresedintele UE pentru democratie si demografie pentru a exploata, sustine si promova potentialul economic al regiunilor afectate prin: ecoturism, produse de inalta calitate, sanatoase, proiecte circulare inovatoare, culturale si mostenire lingvistica, accesul la o mai buna asistenta medicala, extinderea conexiunilor de internet in banda larga in zonele rurale, facilitare muncii la distanta si invatarea online.

Acestea sunt doar cateva dintre temele importante discutate in cadrul congresului  si care urmeaza sa fie aduse de PPE pe Agenda Uniunii Europene in cel mai scurt timp.