Banca Transilvania este compania listată la Bursa de Valori care a avut, în primul trimestru al anului 2018, cea mai mare creștere a prețului acțiunii din rândul companiilor incluse în indicele BET, indicele care cuprinde cele mai tranzacționate 13 companii listate la Bursa de Valori București (BVB).

Ce planuri de dezvoltare are Banca Transilvania după achiziția Bancpost, pe ce anume mizează pentru creșterea business-ului de aici încolo și cum relaționează cu investitorii sunt doar câteva dintre informațiile prezentate într-un interviu acordat 7/24 Capital chiar de CEO-ul companiei, Omer Tetik.

 Florin Cepraga, Bursa de Valori București (BVB)

Ce înseamnă să ai o relație bună cu investitorii? Ce le transmiteți? Cum luați legătura cu ei? Cum stați mai aproape de investitori în această calitata de emitent listat la bursă?

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania 

Sigur că pentru investitori,poate să fie instituționali sau retail, important e ce experiență ai, prin ce ai trecut și ce ai creat , lichiditate , capital. De fapt, ei se uita la istoricul firmei și investesc în viitorul ei. Tu menținând o comunicare permanentă, trebuie să oferi informațiile necesare, nu neaparat să te lauzi, nu asta vor sa audă, vor sa audă ce ai învățat, călătoria ta până acum și ce vrei sa implementezi de acum înainte. Noi încercăm să explicăm, dar oricum când ai datele financiare este o poză destul de clară. Le explicăm cum am facut si ce masuri dorim sa luam si ce pasi urmăm să aducem rezulte si mai bune, mentinând și scopul nostru. Noi suntem o bancă, o instituție publică și nu trebuie să fim doar profit oriented, trebuie să ne orientăm pe folosul societății. Asta încercăm să explicăm, pentru că nouă ne aduc alte beneficii

Florin Cepraga, Bursa de Valori București (BVB)

Sunteți foarte activi și folosiți posibilitațile care există pe piața locală de capital. Ați recurs la răscumpărări de acțiuni, ați anunțat că doriți să dați și un dividend de 0,14 lei pe acțiune, dar și acțiuni gratuite. Cum văd investitorii toate aceste inițiative ale Bancii Transilvania?

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania 

Suntem un participant activ, nu doar emitent, dar si BT Capital Partners BT Asset Management sunt participanți în piață. Suntem și beneficiari din dezvoltarea pieței de capital. Eforturile noastre includ și acest stock option plan, mare parte din angajații Bancii Transilvania au bonusuri sub forma de acțiuni, asta aduce și o altfel de implicare a colegiilor nostri, pentru că muncești și pentru tine. Dar pe de alta aprte, cat timp avem capitalul și lichiditatea necesară sau exces, vrem să răsplătim acționarii noștri și să le mulțumim pentru susținere și încredere, asta depinde și de an. Anul acesta ne bucurăm că am putut să venim cu o propunnere bună pentru investitori și bancă. Dorim să menținem o comunicare bună și în zona asta : Ce beneficii vor avea investitorii Bancii Trasilvania, avem postat în site-ul bancii o politică de dividende, să avem un ghid. Planurile depind și de conjunctura pieței, anul trecut am avut o conjunctura favorabilă băncii așa că am reușit să avem o performanță bună.

Florin Cepraga, Bursa de Valori București (BVB)

Pentru că ați menționat de performanță, datele pentru primul trimestru din acest an, pentru acțiunile emitentului TLV arată o creștere de aproape 24 de procente, cea mai mare crștere din interiorul indicelui BET, indicele reprezentativ al pieței de capital din România care include 13 companii. Cum vă explicați această performanță?

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania 

Cred că, a fost fie o corecție, fie o reacție dupa schimbări politice. Am avut o ușoară scădere, o parte din aceste 24% de procente reprezintă o revenire la nivelul din august-septembrie 2017, dar pe de alta parte, mesajele noastre, măsurile luate și rezultatele aratate deja au dat încredere.

Florin Cepraga, Bursa de Valori București (BVB)

Aveți produse noi de investit la bursă? Aici ma gandesc la  ITF-uri, fonduri mutuale etc

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania 

Prin BT Asset Management suntem un participant activ, deja avem a treia firma de asset management și avem o creștere foarte sănătoasă și pofitabilă și pentru clienții noștri, iar asta va fi un efort în continuare. Ne gândim să lansăm și niște fonduri noi, dar asta este pe termen mediu si lung. Anul acesta sunt multe schimbări, în zona de GDPR, în  zona de MIFID II, nu vrem să facem pași mari înainte să fie o așezare în piață.

Florin Cepraga, Bursa de Valori București (BVB)

Intenționați să deveniți Bancpost-ul din România, pentru că Bancpost are acest statut

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania 

Nu avem toate detaliile și trebuie să analizăm bine business case-ul în sine, eforturile depuse, responsabilitățile asumate și beneficiile, dar în zona de capital am facut multe eforturi făra profit.  Dacă noi consideram că putem să gestionăm relația asta și responsabilitatea,  vrem sa continuam.

Florin Cepraga, Bursa de Valori București (BVB)

Aveți un orizont de timp?

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania 

Asta depinde și de discuțile noastre cu reprezentantii cleaering house pentru că ei au semnat un acord cu acționarii Bancpost și cu ei trebuie să ajungem la un acord.

Florin Cepraga, Bursa de Valori București (BVB)

Ați avut rezultate foarte bune la nivel de emitent. Intrebarea este: Ați crescut, dar din acest moment care vor fi motoarele care vor asigura creșterea Bancii Transilvania de aici?

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania 

Strategia băncii din profilarea clienților rămâne la fel,  suntem banca intreprinzătorilor români, rămânem în zona de IMM, microfinațare, retail. Segmentele acestea cresc și ne pun într-o poziție destul de favorabilă. Avem deja imaginea, produse, echipe potrivite și clienții noștri au devenit promotorii noștri. Pe de altă parte, ce am făcut păna acum, cum am făcut și cum am abordat bankingul și relația cu clienșții este foarte important, asta este cultura băncii, asta dorim să menținem, iar adaptabilitate, transformarea și change management este în ADN ul băncii. Bankingul se schimbă, și noi investim acum în zona de digitalizare. Suntem o bancă de rețea, dar vom folosi tehnologii și digitalizare la maxim. Ne bucuram că și clienții nostri  folosesc canale alternative din ce in ce mai mult. Cred că, de acum îninte banzându-ne pe puterea băncii și cunoștințele de piață va fi principalul factor de creștere. Suntem foarte bine inchegați în piață, avem relații bune cu clienții nostrii, atragem clienți noi și vom crește împreună.

Florin Cepraga, Bursa de Valori București (BVB)

Întrebarea inevitabilă este: Vă propuneți să deveniți numarul 1 în sistemul bancar?

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania 

Asta nu a fost niciodată ținta noastră. Întodeauna am spus că ne dorim o relație bună cu clienții noștri, să aduncem un beneficiu investitoriilor noștri și să fim cea mai bună bancă. Poate suna puțin arogant, dar eu cred că suntem cea mai buna bancă din România și dorim să ne menținem. Aceată creștere mare, comparativ cu concurența vine natural. Dacă clienții și acționarii tăi sunt mulțumiți, creșterea vine de la sine. Nu este miza noastra și avem concurență destul de bună, avem bancheri, investitori și echipe foarte puternice în fața nostră. Noi vrem să ținem în ADN-ul nostru acest motto – Miza noastră este să fim doar cea mai bună bancă-

Florin Cepraga, Bursa de Valori București (BVB)

Estimati ca necesarul de credide va creste in acest an? Daca da, cu ce procent?

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania 

Așteptăm o temperare în zona de retail, dar creșterea va continua. Anii 2016-2017 au fost ani foarte buni și nu îi putem lua ca punct de reper, după anii de criză a fost o revenire puternică, dar așteptăm o temperare în cerere, plus sunt și multe provocări. Legislația care schimbă regulile jocului chiar în timpul jocului. Este foarte greu să faci un buget de 3, 4, 5 ani în România, când în zona de retail noi acordăm credite de 5, 10, 15 ani. Ce ne bucură este că cererea din zona companiilor începe să crească. Atât start-up-urile, cât și comapaniile mari au început să vină cu planul de investiții, cu cerere de credite, asta ne bucură. Cred că, aici vom avea o creștere destul de mare în comparație cu ultimii ani.

Cum am bugetat și am anunțat la începutul anului 2018 vedem dobânda de referință la 3.25 – 3.5, pentru că sunt presiuni inflaționiste, consumul pune multa presiune pe importuri, la cursul valutar, la prețuri, creșteri salariale. Cred că, dobânzile vor fi aliniate, ROBOR-ul va urma trand-ul pieței. Un semnal bun pentru economia României este că aceste dobânzi nu se mișcă în paralel pe termen mediu și lung vedem cș creșterile sunt mult mai mici.

Florin Cepraga, Bursa de Valori București (BVB)

Această creștere a ROBOR crezi că va afecta volumul de credite neperformante?

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania 

Totul este relativ. Dobânzile cresc, că au crescut și salariile. Important e ce fac oamenii, dacă cumpară al 7 lea televizor acasa, asta fiind o invitație pentru criza următoare. Dar avănd în vedere că schimbăm casele, schimbăm flota auto a țării, nu este neapărat un semnal rău. Noi credem că băncile au învățat multe pentru că și modelele de risc sunt importante, am trecut în ultimii 20 de ani prin multe fluctuații și crize, noi credem că impactul nu va fi cum a fost în 2008-2009, dar trimiestrial putem să vedem niște fluctuații a creditelor neperformante. Dar în continuare și noi și ceilalți participanți facem eforturi să diminuăm și se vede că anul acesta mergem chiar sub 5% a acestui indicartor MPA asta ne poziționează foarte bine pe piața europeană.

Florin Cepraga, Bursa de Valori București (BVB)

2018 este anul centenar. În acest context și în calitate de cetățean român de origine turcă, nascut în germania care  este lucru care vă place cel mai mult la România și care este lucru pe care îl doriți schimbat în Romania?

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania 

Poate să fie un răspuns contradictoriu. Mie îmi plac foarte mult oamenii, în afara faptului că România are un peisaj excepțional și este o țară foarte frumoasă, oamneii m-au atras. Am și familie aici, copii români și turci în același timp. Iar ceea ce as schimba are lagatură tot cu oamenii și anume mentalitatea lor.Trebuie mai mult curaj, tenacitate, mai multa implicare în viața socială și politică în momentele importante.

Sursa: Bursa de Valori