Siguranta copiilor pe internet ramane o tema de actualitate avand in vedere pericolele tot mai mari care se ascund in spatele ecranului telefonului, tabletelor sau laptop-urilor. Tentatile fiind mari, riscurile asemenea, parintii ar trebui sa fie informati pe tema securitatii cibernetice pentru copii si sa li se faca cunoscuta optiunea de control parental asupra dispozitivelor, motiv pentru care am discutat cu Toma Cimpeanu, CEO ANSSI.

Ce sfaturi aveti pentru parinti asa incat sa isi protejeze copiii la navigarea pe internet?

Este greu de dat sfaturi unor parinti. Si eu sunt parinte si am doi copii care petrec timp pe Internet. Generatia mea nu s-a confruntat cu astfel de riscuri, pe vremea aia nu vorbeam de Internet, de social media, de news si fake-news, astfel ca parintii nostri nu ne-au indus o conduita in spatiul virtual, iar parintilor de azi le este greu, la randul lor, sa dea sfaturi pe acest subiect. Este complicat sa construim o retorica convingatoare in conditiile in care copiii vad alti copii petrecand timp pe Internet, uitandu-se pe Facebook sau Youtube, jucandu-se diverse jocuri chiar daca sunt potrivite pentru alta varsta. Cred ca ar trebui sa se impuna un set de reguli simple si clare, spre exemplu “Nu puneti poze pe Facebook cu toata familia cand sunteti plecati in vacanta. Astfel, persoanele rau-voitoare vor stii exact cand este momentul potrivit pentru a patrunde in casa”. Sunt reguli minimale, norme de igiena, care trebuie sa fie insa bine explicate pentru ca tentatia Internetului e mare prin diversitatea si volumul informational. De asemenea, cei mici trebuie invatati ca Internetul are memorie de elefant, nu uita nimic, iar pozele simpatici de azi s-ar putea sa para altfel peste cativa ani. Masura este o alta lectie importanta: as incuraja parintii sa-si indrume copiii si spre activitati in aer liber in locul captivitatii din lumea virtuala.

Care sunt pericolele internetului pentru copii?

Pe masura dezvoltarii lor, noile tehnologii si-au gasit utilitati in mai toate domeniile: cautam produse online pe magazinele virtuale, facem e-banking, invatam pe platformele de e-learning, lucram in echipe virtuale, administram un business din fata unui panou de bord si asa mai departe. Aproape toate entitatile din viata reala si-au dezvoltat un alter-ego virtual si din ce in ce mai multe activitati le desfasuram in spatiul virtual, prin mijloace electronice dar, evident, cu rezultate si implicatii reale. Pentru ca nu exista nicio bariera, nici macar de natura morala, care sa limiteze aceasta tranzitie in spatiul virtual, au aparut si alternativele electronice ale comportamentelor ilegale sau imorale, inclusiv a celor care au ca victima copiii, cum ar fi hartuirea sau expunerea la continut nepotrivit (violenta, comportament sexual, stupefiante, armament. Statisticile sunt ingrijoratoare: jumatate dintre copii accepta sa se imprieteneasca online cu necunoscuti, expunerea la pornografie are loc la 11 ani, peste o treime sunt dispusi sa-si divulge parolele iar 20% dintre ei declara ca parintii lor nu stiu exact tot ce fac ei pe Internet. De asemenea, copiii, mai putin experimentati decat adultii, pot sa cada mai usor in capcane de tip phishing sau sa descarce fisiere care contin malware.

Pe de alta parte, „statul pe net” afecteaza sanatatea ochilor, poate da dependenta si, dupa unii specialisti, reduce creativitatea, argumente suplimentare pentru a incerca sa ne convingem copiii sa foloseasca Internet-ul pentru educatie, pentru a afla lucruri noi, pentru joaca, dar toate acestea cu masura.

Cum isi pot supraveghea parintii copiii? Ce solutii sunt si cat sunt de accesibile?

Foarte greu. Copilul poate fi supravegheat cat de cat atunci cand este acasa. Mult mai greu atunci cand este la scoala, la locul de joaca sau in parc. Exista companii care au dezvoltat tool-uri care permit parintilor sa limiteze navigarea pe Internet la anumite site-uri, accesul la unele aplicatii si jocuri sau timpul de utilizare al dispozitivului. Unele solutii de acest fel sunt gratuite, altele contra-cost. Se pot gasi in magazinele online si se instaleaza pe device-ul copilului. De asemenea, parintii trebuie sa stie ca exista optiuni si setari acre pot creste siguranta in spatiul virtual, cum ar fi setarile de la Youtube, cele ale browser-ului Internet sau ale magazinului de aplicatii. Sunt masuri care pot parea excesive si decizia parintilor cred ca e greu de luat. Efectele, la randul lor, sunt variante – sa ne amintim ca tot ce este interzis poate deveni mult mai atractiv si de interes. Cred ca subiectul va ramane de actualitate iar consecintele vor fi din ce in ce mai complexe pe viitor, evoluand in paralel cu progresul tehnologic. Traim din ce in ce mai mult in acest spatiu virtual si trebuie sa invatam sa o facem mai bine si mai sigur pentru noi toti.