Paul Sittner, specialistul care s-a intors in tara pentru a-i ajuta pe români, a plecat sa studieze stiinta sportului in Germania si a continuat cu o cariera de succes in Leverkusen si Köln.

Paul Sittner s-a intors, dupa 14 ani, in tara natala, ca sa puna la dispozitia noastra experienta acumulata si standardele cele mai inalte din domeniul in care s-a specializat, cel al afectiunilor ortopedice si traumatologiei sportive. Astfel, el a infiintat centrul Sport Therapie, în Bucuresti.

Ideea de a face anteprenoriat in Romania i-a venit lui Paul dupa ce a lucrat ca specialist terapeut in una din cele mai mari clinici din Germania. Atunci el a inceput sa primeasca tot mai multe vizite si solicitari din partea unor sportivi romani, care in tara natala nu se puteau recupera dupa accidentari, din cauza lipsei de personal specializat in terapie sportiva, dar si a lipsei aparatelor si programelor la standarde moderne, atat de necesare in procesul de recuperare.

In spatele afacerii, insa, care are la baza o investitie de 150 000 de euro, Paul Sittner are o motivatie personala care l-a facut sa investeasca mult mai mult decat bani in proiectul Sport Therapie.

“Eu, la randul meu, in tinerete, facand sport de performanta in Romania si avand diverse accidentari, stiam ce se intampla in tara, si stiam ca nu se gasesc aici clinici si programe de recuperare specifice care sa ofere servicii optime pentru sportivi. Vreau sa ajut alti sportivi sa nu fie nevoiti sa-si intrerupa cariera doar pentru ca nu gasesc sprijin in Romania”, spune Paul Sittner.

Redam mai jos, interviul realizat de GoodNews cu Paul Sittner

Paul Sittner: Cand vine vorba de recuperarea specifica a sportivilor, lucrurile nu au evoluat deloc bine in Romania, din anii ’90 incoace. Nici acum nu exista o recuperare la standarde moderne. Sa nu mai vorbim de programe si tehnici de prevenire a accidentarilor precum si imbunatatirea performantei lucrand cu sportivii sanatosi.

Eu mi-am dorit foarte tare ca sportivii romani sa nu fie nevoiti sa mearga in Germania pentru recuperare, ci sa beneficieze acasa de toate avantajele pe care le gasesc in clinicile de prestigiu din Europa.

Mai mult decat atat, lucrand cu toate categoriile de persoane, si mai in varsta, si persoane operate dupa diverse afectiuni ortopedice, la centrul Sport Therapie nu ne limitam doar la sportivi. Cred ca toti au dreptul la programe de terapie si ingrijire de buna calitate.

GoodNews: Cum reactioneaza pacientii si clientii romani la inceput, cand va calca pragul centrului, ce atitudine au? Sunt deschisi la metodele noi de recuperare si terapie sau sunt reticenti?

Paul Sittner: Atitudinea pacientilor este una foarte buna, chiar daca unii dintre ei sunt mai circumspecti la inceput, pana isi dau seama ce oferim si care sunt cele mai bune metode si concepte terapeutice pentru problemele lor de sanatate, primind fiecare in parte, programe personalizate.

Asta se intampla pentru ca au vazut si rezultatele foarte bune cu alti pacienti care ne-au recomandat. Din pacate, nu acelasi lucru se intampla cu medicii, dintre care putini recomanda recuperare pacientilor pe care ii trateaza sau opereaza.

GoodNews: De ce se intampla asta? Nu exista interes din partea medicilor ca pacientii lor sa duca o viata cat mai normala dupa ce sunt operati, beneficiind de cele mai moderne servicii si dotari in etapele de terapie si recuperare?

Paul Sittner: Mi-ar placea ca majoritatea medicilor romani sa le recomande pacientilor terapia si sa ii trimita catre recuperare din convingere, sa vada recuperarea ca pe o continuare fireasca a muncii lor.

Noi ne bazam in principal doar pe segmentul privat, pe pacientii care sunt deschisi catre metodele noi datorita experientelor pozitive si rezultatelor foarte bune pe care le-au realizat sub indrumarea specialistilor din centrul nostru. Majoritatea continua terapia si dupa inlaturarea problemei initiale si ne recomanda mai departe.

Paul Sittner, specialistul care s-a intors in tara pentru a-i ajuta pe romani sa faca recuperare sportiva la standarde europene, a tratat mai mult sportivi straini decat romani

GoodNews: Care este raportul intre sportivii profesionisti care vin la recuperare la Sport Therapie si cei amatori sau persoanele obisnuite, care nu practica sporturi?

Paul Sittner: Ca sportivi profesionisti i-am avut doar pe cei pe care i-am cunoscut din Germania, pentru ca, fiind foarte ocupati cu pacientii care au venit la recuperare, nu am gasit inca, realmente, timpul necesar de a merge catre sportivii profesionisti din tara.

In plus, avand cei mai buni specialisti, care nu sunt multi pe piata de munca la ora actuala, si concentrandu-ne pe calitatea serviciilor pe care le oferim, am vrut sa asiguram mai intai pacientii care au venit catre noi.

Sportivii profesionisti din Romania, probabil, nu au auzit inca de noi, dar cu siguranta nu mai dureaza mult, pentru ca avem oferte deosebite pentru ei si experienta, implicandu-ne de-a lungul timpului in consilierea unor sportivi din Bundesliga, de exemplu, sau din tari precum Ucraina si Coreea de Sud.

GoodNews: Care sunt serviciile si programele care sunt cele mai cerute de catre pacienti si clienti?

Paul Sittner: Serviciile care merg cel mai bine sunt testele pe care le facem pentru a descoperi cauza unei dureri sau afectiuni. De asemenea, programele concepute special pentru terapia pentru coloana vertebrala, gratie dotarii centrului nostru cu cele mai bune aparate, primele in top in Germania si Europa.

Practic, vorbim despre cel mai modern concept de recuperare cu cele mai bune dotari care exista la ora actuala.  Aceste aparate se folosesc afara inclusiv in programele de prevenire a afectiunilor coloanei vertebrale.

GoodNews: Au inceput parintii sa constientizeze ca este bine pentru copiii lor sa faca o evaluare inainte de a-i inscrie la diferite competitii sportive sau la cluburi unde sa faca sport de performanta?

Paul Sittner: Da, parintii sunt foarte interesati sa gaseasca sportul potrivit pentru copilul lor. Cei cu care am intrat in contact si care au vazut modul nostru de lucru, cum abordam si cum corectam ceea ce nu functioneaza cum trebuie, au fost entuziasmati. Sunt parinti care isi inscriu copiii la centru pe durata lunga in diferite programe. Asta-i un semnal bun pentru viitorul unei societati active sanatoase.

GoodNews:  In cluburile sportive de la noi se fac astfel de testari si evaluari? Exista specialisti care sa consileze micii sportivi?

Paul Sittner: Exista antrenori, nu foarte multi, care isi dau seama de importanta acestui parteneriat cu cineva de specialitate, care sa asigure asistenta copilului pe partea de prevenire a accidentarilor – asta inseamna intarirea anumitor grupe musculare sau corectarea unor deficiente.

Un antrenor nu are timp de asa ceva, pentru ca trebuie sa se ocupe de antrenamentele specifice, si nici nu are pregatirea necesara. De aceea, ar trebui sa existe un parteneriat intre cluburile sportive si noi, terapeutii.

Exista antrenori cu care am colaborat si am avut experiente pozitive, dar exista si antrenori care nu pun pret pe aceste aspecte. In general, exista tendinta de a transfera responsabilitatea pe sportiv, cand in mod normal, un specialist trebuie sa-i spuna sportivului daca este apt pentru diferite antrenamente sau chiar apt de joc, punctual. Ca lucrurile sa evolueze, ar trebui sa avem parte de o colaborare la nivel de specialisti, fiecare pe domeniul lui.

GoodNews: Pe langa avantajele recuperarii fizice, care este beneficiul emotional al pacientilor? Dar al specialistului?

Paul Sittner: Satisfactia emotionala este foarte mare. In timpul scurt de cand am deschis centrul, am avut pacienti cu probleme grave de coloana, oameni care nu-si mai simteau picioarele si care dupa doi ani de zile au inceput sa mearga normal.

Oameni care dupa ani de zile cu dureri permanente au inceput sa se simta bine si sa aiba o viata activa. Au inceput sa lucreze din nou, sa aiba activitati casnice si in aer liber, lucruri la care nu mai sperau vreodata.

Sunt aspectele care ma emotioneaza si pe mine cel mai tare si aici imi vad rasplata renuntarii la modul de viata, stabil, din Germania. Nu exista o rasplata mai mare. Cand vezi ca toata priceperea si munca ta au dat roade, te poti numi o persoana implinita pe plan profesional, dar mai ales uman.

A adus tot ce e mai bun din scoala germana si americana in domeniul recuperarii, intretinerii si prevenirii

GoodNews: Cat de greu este sa dezvolti un astfel de business in Romania? Ce greutati ati intampinat, avand in vedere ca mai toate micile proiecte antreprenoriale se confrunta, la inceput, cel putin, cu birocratia si alte cerinte de avizare din partea autoritatilor?

Paul Sittner: Spre deosebire de alte domenii de activitate, unde probabil ca merge mai greu, noi am avut o experienta buna, din fericire, fara greutati birocratice. In ceea ce priveste afacerea in sine, lucurile nu au mers struna tot timpul, am avut si oscilatii, dar, in general, suntem pe un trend ascendent inca de la inceput.  Suntem in plin proces de dezvoltare si mai avem de lucru pana sa ajungem acolo unde ne dorim.

GoodNews: Care sunt pasii urmatori? Intentionati sa deschideti centre si in alte orase mari din tara?

Paul Sittner: Sunt deschis la astfel de propuneri, pentru ca mi-as dori ca tot mai multi oameni sa beneficieze de serviciile noastre. Dar, fiind un proiect personal, bazat pe un concept original, e nevoie de timp pentru a gasi strategia de implementare in centre din alte orase din afara Bucurestiului.

Este realizabil, dar specialistii din teritoriu trebuie sa parcurga anumite cursuri, etape de training si module specifice, pentru ca Sport Therapie este un concept inedit in care am adus tot ce e mai bun din scoala germana si americana in domeniul recuperarii, intretinerii si prevenirii.

GoodNews: Ce sfaturi le-ati da tinerilor care vor sa faca antreprenoriat in Romania, in general, si in domeniul sportiv, in special?

Paul Sittner: Cred ca romanii de pretutindeni ar trebui sa fie mai atenti in general la oportunitatile din Romania pentru ca avem potential. Folosesc aceasta ocazie sa multumesc programului RePatriot pentru sustinere si recomand si altor romani din Diaspora sa-I acceseze cand revin acasa.

Pe tinerii care vor sa faca antreprenoriat in Romania, in primul rand, i-as sfatui sa se scoleasca foarte bine in domeniul in care vor sa-si deschida afacerea. Sa aiba niste baze teoretice temeinice si adaptate la noile cerinte internationale.

Al doilea aspect este sa faca tot posibilul sa aiba si o experienta practica in domeniul respectiv, ca angajat, pentru ca in etapa asta se invata foarte multe lucruri pe care teoria nu ti le arata. In domeniul terapeutic, sfatul meu este sa stie foarte bine meserie, sa nu faca experimente pe pacienti si, daca se poate, sa fie tot sportivi.

E foarte importanta motivarea, pasiunea si timpul care ni-l dedicam atunci cand vrem sa incepem o afacere. Pe plan financiar, ii sfatuiesc sa fie realisti, sa analizeze de multe ori inainte sa investeasca in proiect.

Sa fie deschisi catre colaborari si catre nou, sa fie curajosi – o doza de risc exista in tot ceea ce intreprindem, oricand se poate intampla ceva ce nu am prevazut. Asta nu trebuie sa ne tina pe loc.

Mai presus de toate, le spun sa fie cinstiti, sa fie corecti cu cei cu care lucreaza, pentru ca numai asa poti construi ceva de succes pe termen lung.

Autor: Natalia Bercaru

Citeste si alte interviuri realizate de GoodNews:

Ioana Bud, fondatoarea „A la Tarte”, a lăsat un job pentru care avea pregătire, dar nu pasiune și a deschis afacerea la care a visat

Interviu cu Alexandra Anton, tânăra care ar vrea să revoluționeze educația în România

A pornit de la dorința de a oferi fiicei sale ceva mai mult decât simple jucării și a ajuns să construiască o întreagă afacere